Медия без
политическа реклама

Сашо Пенов: Няма да допуснем незаконен избор на училищни директори

Просветният министър е предпазлив в коментарите по наследени проблеми от предходния кабинет

12 Авг. 2022

Служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов намекна, че проблемните конкурси за избор на 450 училищни директори могат да бъдат спрени. На първата си пресконференция като министър Пенов бе много предпазлив в коментарите по наследени проблеми от предходния кабинет и не даде никакъв знак, че възнамерява да ревизира работата на предшественика си. 
Както „Сега“ писа, провеждането на конкурсите в момента е замразено след като кандидат за директор обжалва наредбата, по която се организират те. Според директора на СУ „Д-р Петър Берон“ в Пазарджик критериите за избор са много субективни и ще опорочат избора. Върховният административен съд още не се е произнесъл по същество по жалба, но спря прилагането на наредбата превантивно, за да не настъпят сериозни обществени последици и незаконосъобразен избор на директори на училища. 
„По тази наредба са били получени много становища. Запознах се с тях и с оглед на опита ми очаквах такова развитие и обжалване. Обжалването можеше да се случи на различни етапи от процедурата. Обсъждаме как да продължим нататък, като ще се водим от принципа за законност“, коментира Пенов. Той не каза изрично дали министерството ще чака произнасянето по същество на съда, но вероятно тактиката ще бъде такава. МОН трябва да реши и дали  да обжалва евентуално решение за незаконосъобразност на наредбата.. 
В позицията от днес синдикат „Образование“  към КТ „Подкрепа“ настоя наредбата да бъде отменена, защото създава възможност за политически назначения. За готвени политически списъци от партии в предходното правителство обяви в свой пост в социалната мрежа Фейсбук и бившият министър на образованието в кабинета Борисов 3 Красимир Вълчев. 
Новият екип в МОН ще изчака приключването на обществените обсъждания по други проектонаредби, публикувани от предходния кабинет, за да види какви коментари ще постъпят. На базата на тях ще се прецени дали да се продължи с измененията, каза още Пенов. В списъка с публикувани за обсъждане промени са спорни изменения в учебния план, които предвиждат увеличаване на броя на часовете в прогимназиалния етап. Училищните директори се обявиха категорично против такива промени. Пенов не навлезе в детайли по течащия спор как да бъде извършено увеличението на заплатите в университетите след отпуснатите 20 млн. лв. за целта от бюджета и завишените минимални заплати на асистентите. Нямам официално писмо от ректорите по въпроса, каза Пенов. Той обяви, че основен краткосрочен приоритет на министерството е подготовката за новата учебна година, в това число приключване на ремонти, провеждане на задължителните срещи по регионалните управления на образованието, осигуряването на кадри. Има две потенциални кризи, за които системата се готви – ковид и високи цени на електроенергията, каза още Пенов. Министерството ще работи и по новата оперативна програма за образование, която вече е одобрена, както и по плана за възстановяване и устойчивост. По двата документа в България за образованието ще влязат над 3,5 млрд. лв. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата