Медия без
политическа реклама

САЩ се отказаха да депортират чужди студенти

Решението не касае студентските бригади, за които издаването на визи спря

Илияна Кирилова

САЩ се отказаха от намерението си да депортират чужди студенти, ако университетите им преминат на он-лайн обучение заради пандемията, предаде Би Би Си, цитирани от БГНЕС.

Само преди седмица Администрацията на Тръмп обяви, че няма да издава визи на чуждестранни студенти, записани в американски университети, които са преминали на дистанционно обучение заради коронакризата. Заплахата бе ако не отпътуват от страната, да бъдат депортирани.

В резултат Масачузетският технологичен институт (MIT) и Харвардският университет подадоха иск срещу правителството пред федералния съд в Бостън. Според информацията на Би Би Си окръжният съдия Алисън Бъроуз в Масачузетс е заявил, че страните са постигнали споразумение. Споразумението на практика възобновява политиката, провеждана до месец март, която позволява на международните студенти да посещават он-лайн лекции и да останат законно в страната със студентски визи.

САЩ приемат над 1 милион студенти от други държави, които са важен източник на приходи за университети и колежи.

Последното решение на администрацията на президента Тръмп не касае студентските бригади в САЩ, за които издаването на визи бе стопирано. Това осуети дългоочакваното пътуване на хиляди български студенти, които се оплакаха от големи неустойки при прекратяване на договорите им.

От консултантска къща "Интеграл" коментираха, че все още очакват инструкции от департамента на САЩ и спонсориращите организации за условията, при които ще се разтрогват договорите и сумите, които студентите ще могат да си получат обратно. Оттам прогнозират, че решения ще има на есен. По техни данни при някои студенти, имащи застраховки, вече е започнало връщането на парите.

 

 

Още по темата