Медия без
политическа реклама

Първи вуз повери на частни фирми приемните си изпити

УНСС ще си партнира с образователните школи "Регалия", "Веди" и "Маре"

На 8 и 23 април ще са предварителните матури в УНСС, проведени с помощта на три частни образователни школи
УНСС
На 8 и 23 април ще са предварителните матури в УНСС, проведени с помощта на три частни образователни школи

Университетите стават все по-изобретателни в опититие си да привлекат повече студени. За първи път у нас висше училище реши да делегира кандидат-студентските си изпити на частни школи, подготвящи студенти за кандидатстване. Преди дни Университетът за национално и световно стопанство обяви нов начин за прием на бакалаври от 2023 г. - с предварителен изпит, проведен съвместно с три школи за кандидат-студенти - "Регалия", "Маре" и "Веди.БГ". 

Наскоро ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров подписа споразумение за сътрудничество с въпросните школи. Икономическият вуз ще си партнира с тях в организирането и провеждането на предварителни изпити с формат на държавен зрелостен изпит (матура), като резултатите ще се зачитат за кандидатстване в УНСС. Вече са определени и датите на тези предварителни матури - 8 и 23 април. Те ще се проведат в УНСС. За предварителна матура в УНСС могат да се запишат и ученици, които не са посещавали съответните школи.

"УНСС си запазва всичките възможности за прием на студенти, включително и предварителния изпит във формата на държавен зрелостен изпит (матура), който ще организираме заедно с вас (школите - бел. ред.), както и провеждането на различни други състезания. Целта е да насърчим тези млади хора, които искат да учат и са положили усилия, да бъдат приети и да учат в УНСС“, посочи ректорът Димитров. От "Регалия" са коментирали, че ще се концентрират в подбора на добри професионалисти, които да подготвят изпита. "Ще бъдат включени и експерти, които имат опит в проверяването на изпитните работи. Целта е да се създаде възможност УНСС да подбира все по-добри студенти", заяви управителят на школата Галина Ушатова.

УНСС продължава да приема с оценки от матури, както и с единен приемен изпит - електронен тест от 80 въпроса по български и математика. Първият такъв изпит е днес - за него са се регистрирали 140 кандидати, като кампанията продължава до 17 февруари. Единни приемни изпити в УНСС ще има още през март, април и май.

 

НА ЛОВ ЗА СТУДЕНТИ

Предварителните кандидат-студентски кампании на университетите отдавна не са нещо ново за системата. От година на година те се изместват все по-рано в опит вузовете да си гарантират студенти още от пролетта, че дори и от зимата, включително се предлагат няколко дати за изпити и дори ежемесечни тестове за прием на кандидати.

Великтърновският университет "Св. св. Кирил и Методий" например е известен със своята акция "Рано рани", стартирала този път още на 1 декември 2022 г. и даваща възможност на студентите да си запазят място в предпочитана специалност за академичната 2023/24 г. Сред тях са редица специалности - от българска филология, през археология, журналистика, финанси и др. Запазването на място по акцията става само електронно, като университетът дава гаранции, че мястото на кандидата ще се пази до 28 юни 2023 г. вкл. Ако до тогава той не се запише, защото не отговаря на условията за приемане в съответната специалност или защото е променил желанието си, мястото му се обявява за свободно, а внесената такса от 60 лв. не се възстановява. Иначе, предварителните изпити във ВТУ са били на 11 февруари - по бъларски, история и английски, като следващата дата е 8 април, когато изпитите по въпросните предмети ще са съответно от 9, 12 и 13 ч.

ТУ-София също отдавна работи с предварителни изпити. На 25 март т.г. е тестът по матемематика в София, в Пловдив и Сливен, а на 8 и 22 април - в други градове у нас. През април са и изпитите по рисуване, композиция и чужд език. Шуменският университет има предварителни изпити на 18 февруари, 11 март, 8 април, 13 май и 3 юни - на тези дати младежите могат да изпробват знанията си по български език, по английски, немски, история, математика и др. Първата кампания на СУ пък започва на пролет - на 1 април е изпитът по химия, на 2 април - по математика, а на 8 април - по биология. Втората кандидат-студентска кампания е от 3 до 18 юни.

Стопанската академия в Свищов организира ежемесечни кандидатстудентски изпити в тестова форма, които се провеждат в електронен формат, по една от дисциплините: математика, икономика, икономическа география на България или чужд език. Кандидат-студентите имат право да се явят на всяка от изпитните сесии - на 25 март, 25 март, 29 април и т.н., като в балообразуването участва най-високата оценка, получена в тях. Във Висшето училище по телекомуникации и пощи пък вече са провели кандидатстудентски изпити (общообразователен изпит online) между 16 и 21 януари, като следващите дати са за 13-18 февруари, 13-18 март, 3-8 април и др.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата