facebook
twitter

Просвета

"На ясла при Бойко Борисов": 3-ти протест на родители

Те настояват за ваучери за всяко дете, за което не достига място в градините в София
1 190
 Илияна Кирилова
За около 9000 деца няма място в детските градини

"На ясла при Бойко Борисов" - под този надслов протече днешният трети поред протест на родители срещу липсата на достатъчно места в детските градини. С плакати в ръце „Място или ваучер за всяко дете“ и „От 10 години не строите! Детето ми иска ваучер, за да ходи на детска градина. Сега!!!“ те настояха държавата да отпусне ваучери за неприетите в столицата деца.

Диана Дамянова, която е един от организаторите на протеста, е майка на едногодишно дете, за което нямало място в ясла. “Но това не е най-големият проблем, тъй като ако знаех, че догодина или след две години ще има място, нямаше да съм толкова решена да протестирам. Но това, което се получава е, че е възможно детето и до задължителната предучилищна да не бъде прието в детско заведение, тоест да трябва да посещава частно дотогава”, обясни тя, цитирана от БГНЕС. По думите й за 10 години резултати не се виждат. "Докато бъдат построени тези детски градини, искаме за всяко детенце, за което няма място, но желае да посещава общинско детско заведение, да се дава същата издръжка, която получава приетото детенце”, заяви тя.

"Вече 15 години в столичните ясли и градини има огромен недостиг и при равни други условия едно дете влиза, друго не. Теглят ги на томбола, на лотария, на чоп. Без абсолютно никаква друга причина едно дете влиза, друго дете не влиза. Едното получава ясла и градина за 30 или 60 лв. на месец. На другото държавата и общината му казват: Оправяйте се в частна ясла или където искате", коментира и Ива Йосифова-Такева, също организатор на протеста. Според нея всяко дете трябва да получава това, което получават неговите наборчета. "Тоест, ако няма места по обективни, технически причини, защото няма достатъчно места в яслите, тези деца, които не са приети трябва да получат компенсация - под формата на ваучер или какъвто и да е друг вид компенсация. Но в момента, когато държавата и общината не им дават компенсация, те спестяват от неприетите деца", коментира тя, цитирана от БГНЕС.

"Протестът не е политически, нашите искания не са леви или десни. Ако някоя партия или няколко партии ни подкрепят, ги молим да го правят ненатрапчиво, защото ние искаме просто справедливост и равенство за всяко дете, което се ражда в града в София", казва още Ива, майка на две деца - на 2 и 4 години. В момента те вече са приети, но по-малкото една година не е било прието. “Плащах много дълго време такса от 650 лв. на месец, трябваше да го возя през три квартала, защото в нашия частни ясли почти няма и това ми излезе близо 5000 лв. В момента плащам 30 лв. за същото това дете за яслата му, разликата е огромна“, заяви майката.

Протестиращите коментираха, че са получили подкрепа от президентство, като Валентина Танева, съветник по образование, наука и иновации на президента, е заявила, че ще ги подкрепят с всички правомощия, с които разполагат. Те готвят вече писма до Министерството на образованието, до Столична община, до Министерството на здравеопазването, казва и Кристина Касабова. "До трите институции, които всъщност са компетентни да решат въпроса, защото ние знаем какви са правомощията на президента, но тук сме майките на нацията и искаме президентът в качеството си на баща на нацията да ни подкрепи. Той не може да реши проблема, но тези три институции могат, в техните правомощия е", добавя и Саня Конакчиева от "Настоящи и бъдещи майки".

Още след първия протест столичният кмет Йорданка Фандъкова се впусна да обяснява колко много нови градини са построени, както и колко още нови предстои да бъдат построени. Родителите обаче веднага опровергаха съобщенията за 100 нови градини и заявиха, че и новите 12 планирани за т.г. няма да решат изобщо с липсата на места. Те не приемат и обясненията й, че през август ще бъдат пуснати още 1 500 места за деца, защото това са всъщност бройките за деца със СОП и хронични заболявания, които всяка година се прехвърлят към „общата опашка“ чакащи, като това прехвърляне не касае яслените групи, а само детските градини. От инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система са категорично против и намерението на СО да "реши" проблема с увеличаване на децата в една група - от 20 на 30.

 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Виртуозът Спиваков върна орден на Лукашенко заради окървавения протест

12.08.2020

403
ГЕРБ - Благоевград се ядоса, че левият кмет пази знамената на протеста

12.08.2020

1993 6
И Бареков ще прави протест - в местността Буджака

11.08.2020

1502 8

Коментари

редник

Нямам спомен по времето ма лошия социализъм да е имало такива проблеми, но вижте например "Люлин" - така е проектиран и построен, че във всеки район има по 2-3 големи детски градини...

Solace

Т.нар. "спални" са строени с мисъл и акъл - имаш толкова блока, с толкова апартаменти, с толкова деца. И съответно си построил Х детски градини, У училища и т н.

В нашия квартал никога не е имало проблем да запишеш детето. После обаче всеки започна да кичи блокчета, билдинги, затворени комплекси и т.н., но градини и училища - не. Даже и общината помагаше, като част от детските градини бяха продадени на частни училища, други прехвърлени на разни държавни и общински агенции. И квартали като Люлин, Младост, Надежда, Дружба и т.н. удвоиха население и деца, без да увеличат инфраструктурата. И стана трагично...

Nickname186

Е да, но затова пък винаги ни дават банани!

И не позволихме връщане на комунизъма!

 

Най-справедливото и честно решение е Фандъкова да извади чиновниците си от сградите на детските градини, които е окупирала!

 

Фандъкова, засрами се!

Разкарай си чиновниците от детските градини! ВЕДНАГА!

Не се прави на улава, птицо!

Влез или се регистрирай за да коментираш