Quantcast

Медия без
политическа реклама

Министър Денков се обяви за по-ранно начало на учебната година

Директори се шашнаха от 30-килограмови кашони с тестове

ЕПА БГНЕС

Просветният министър акад. Николай Денков днес за първи път се обяви в подкрепа на по-ранното започване на учебната година. "Лично мое мнение е, че трябва да се върви към по-ранен старт на учебната година", коментира той пред БНТ.

По думите му българските ученици вероятно започват най-късно от цяла Европа, а това се отразява в две посоки. От една страната, децата учат по-малко реални учебни седмици, което е проблем за преподаването на материала. От друга страна, по-малко са и ваканциите. Започването на учебната година на 5 септември, а не на традиционния 15 септември, ще помогне да се удължат ваканциите и през годината да има повече време за упражнения и за усвояване на материала, а не да се добавя нов, смята той. 

Министърът съобщи, че децата между 1 и 4 клас, които учат присъствено с тестване, са близо 90%. При големите ученици от 5 клас нагоре обаче процентът на учащите в училище е по-малък - около 63%, като целта е делът им да стигне до 80-90% до Коледа. От МОН се надяват това да стане с новата промяна, която бе решена вчера на Отраслов съвет и която влиза в сила от другата сряда - с нея се намалява прагът на съгласни с тестването ученици като условие за възстановяване на присъственото обучение - занапред той няма да е 50%, а 30 на сто.

Министърът посочи, че причината в момента част от учениците да са вкъщи е несъгласието на родителите им те да бъдат тествани. Има и друга част от ученици - големите от 11 и 12 клас обаче, които са посвикнали да бъдат у дома и не желаят да се връщат в училище. "Моят призив е към тях и родителите - да ги подтикнат. Те трябва да бъдат в класните стаи, на 12 клас им предстоят изпити", посочи той.

"Събираме тестове, те идват ден по ден, на порции, за последващата. От борба от днес за утре, вече сме в борба от тази за следващата седмица", коментира още той. По-късно от МОН съобщиха, че в София изследването за COVID-19 на всички близо 137 хил. ученици до Коледа е осигурено. "МОН благодари на дирекция „Аварийна помощ и превенция” към Столична община и нейния ръководител Красимир Димитров за голямата помощ, която оказват при разпределението и доставката на тестовете в столицата. МОН очаква още около 200 000 теста, за да обезпечи всички училища в страната до Коледната ваканция", посочиха оттам.

"Не знам дали ще бъда министър в правителството на Кирил Петков. Кирил Петков и Асен Василев ме помолиха да помогна в подготовката на програмата. Оттам нататък те си вървят по коалиционното споразумение. Не съм се чувал с тях през последните 10 дни", каза още министърът на образованието проф. Николай Денков.

 

ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ

Вчера след Отраслов Съвет от МОН съобщиха, че ще поискат близо 5 млрд. лева за предучилищното и училищното образование в бюджета за 2022 г. - към тазгодишните 4.446 млрд. лв. (3,6% от БВП) са поискани допълнително още 834 млн. лв. С тях се очаква да се повишат с 20% единните разходни стандарти за учениците, както и да се осигури повишение на учителските заплати. Директори вече споделиха, че става дума за 14.5% увеличение на заплатите догодина, за което ще са нужни 380 млн. лв. 80 млн. лв. са нужни за увеличение на средствата за ток, гориво, вода, 120 млн. лв. - за изграждане на училища и детски градини, 92 млн. лв. - за национални програми, 4.5 млн. лв. - за стипендии за „защитени професии“, увеличение с 30% на средствата за „безплатни закуски“, 8 млн. лв. за частните образователни институции и 40 млн. лв. за обновяване на автобусния парк.

 

ТОВАРО-РАЗТОВАРВАНЕ

"Дали има по-(мало)УМНИ от работещите в МЗ??? Грубата игра на Министерството на здравеопазването към училищата продължава! Днес (вчера - бел. ред.) в 18.15 дойде поредната пратка от тестове за учениците. Огромни кашони, всеки пълен с 198 кутии. Всеки с размер 1,5 метра и тегло към 30 кг, изключително обемни и трудни за носене", написа във фейсбук директорът на 119-то училище Диян Стаматов.

"За училищата в район Лозенец пристигнаха почти 16 хиляди теста за скрининг на Ковид. Опаковани в кашони по почти 200 кутии в един кашон. Няма вдигане. Пратката пристигна в 17.15 часа. Половин час не можем да ги разтоварим и вкараме в училище! Кашоните са с големина колкото един малък автомобил!", възкликна и Данко Калапиш, директор на 107 училище в столицата. "Чудя се дали МЗ ще поеме отговорност за цялата тази картина??? Ще поръчаш тестове в огромни кашони за училищa, където работят предимно жени и малко мъже в такива размери!!!!", пита той. Калапиш обяснява, че е затворил авариен изход на училището, преградил е с паравани тестовете, за да нямат достъп децата до тях, но се чуди къде да ги съхрани и прибере. По думите му нямат свободна база, още повече, че кашоните тежат поне 40-50 кг и в тях могат да влязат "поне трима големи мъже и да полегнат".

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?