Медия без
политическа реклама

Кабинетът премахва таксите за студенти и докторанти

Мярката ще влезе в сила за държавната поръчка още тази академична година

29 Яну. 2024Обновена
Студентите в държавна поръчка ще бъдат освободени от такси през летния семестър.
БГНЕС
Студентите в държавна поръчка ще бъдат освободени от такси през летния семестър.

Правителството предлага революционна мярка - да отпаднат таксите за обучение на студенти (бакалаври и магистри) и докторанти, приети по държавна поръчка в държавните висши училища. За целта ще бъдат инициирани промени в закона за висшето образование, които ще бъдат качени за обществено обсъждане днес. Това съобщи премиерът акад. Николай Денков на брифинг в МС.

"Целта е да подобрим достъпа до висше образование на тези студенти, които са от по-ниски социални слоеве, от по-малки населени места и които имат финансови затруднения. Тази мярка трябва да се допълни с мерки за още по-стриктно спазване на критериите за качество. В момента обаче искаме да сме сигурни, че няма умно дете, младеж, който иска, а не може да учи в университет, защото трябва да плаща такси", коментира той.

По думите му в момента записаните студенти по държавна поръчка в държавните университети са около 188 хиляди души, като мярката ще струва между 120 и 150 млн. лв. годишно на бюджета в зависимост от начина, по който ще се изчислява. Тя ще влезе в сила още през тази академична година - средствата за това вече са осигурени, т.е. те ще се ползват през втория семестър на академичната 2023/24 г. и първия семестър на академичната 2024/25 г. Това обаче няма да е еднократен, а устойчив акт - "от закона за висше образование изчезват таксите за държавна поръчка", посочи премиерът. Според него оттук насетне по-важен става разговорът как да бъде пренаредена системата на висшето образование така, че всяка от основните дейности на университетите да бъде подкрепена по начин, който да стимулира качеството.

В момента без такси се обучават студентите в 8 професионални направления и 18 защитени специалности. Направленията са педагогика на обучението по различни предмети, математика, физически науки, химически науки, химични технологии, религия, енергетика и материали и материалознание. Сред специалностите, в които студенти са освободени от такси, пък са арменистика и кавказкология, индология, иранистика, новогръцка филология, унгарска филология, румънска филология, хебраистика, хидростроителство, ядрена техника, ядрена енергетика, корабостроене и морска техника и др. 

В прессъобщение от МС посочиха, че образованието винаги е било национален приоритет, а отпадането на таксите ще улесни достъпа до висше образование на всички български граждани, независимо от техния социален статус и финансови възможности, ще подпомогне и борбата с демографската криза. В момента има значителна разлика (поне 7 пъти - бел. ред.) между таксите за отделни специалности и в различните висши училища, което възпрепятства равномерното разпределение на студентите на териториален принцип и е причина за недостига на специалисти по някои специалности за сметка на излишъка в други, казват оттам. Редица европейски държави предлагат възможност за безплатно висше образование, с което привличат част от българските гимназисти. Премахване на таксите за обучение в държавните висши училища би направило същите по-привлекателни за тези кандидат-студенти, които се колебаят дали да продължат своето образование и житейски път в чужбина, или в България. С отпадането изцяло на таксите за докторанти повече млади хора биха избрали да се развиват в сферата на науката и да градят академична кариера, мотивират се от кабинета. 

Оттам обясниха, че в преходните и заключителните разпоредби на предложения от тях законопроект е заложено заплащаната годишна такса от студентите и докторантите да бъде наполовина от вече утвърдения размер за 2023/2024 г. (т.е. за студентите в държавна поръчка обучението става безплатно от втория семестър - бел. ред.). За целта в едномесечен срок от влизането в сила на промените в закона за висшето образование от МС ще бъдат отпуснати допълнителни средства по бюджетите на държавните университети и научните организации, които имат право да обучават в степен „доктор“, за компенсирането им за намалените приходи от такси. В двумесечен срок от обнародването на промените висшите училища и научни организации трябва да възстановят разликите на тези студенти и докторанти, които са заплатили годишни такси в размер по-голям от половината от вече утвърдения размер за 2023/2024 г. 

С промените средствата, които държавните университети досега получаваха като такса от един студент в държавна поръчка, ще бъдат включени в рамките на средствата за издръжка, които държавата и досега заплаща. Тези средства ще бъдат увеличени, за да компенсират отпадането таксите. 

Предложените промени предвиждат още Академичните съвети на държавните висши училища да продължат да определят размерите на таксите за кандидатстване, но вече няма да се налага да бъдат приемани с решение на МС. Таксите за платено обучение на студенти и докторанти в държавните висши училища и таксите в частните висши училища остават.

 

РЕАКЦИИ

Председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев заяви, че подкрепят мярката, която според тях ще подобри достъпа до висше образование, както и качеството на образованието. Председателят на Съвета на ректорите акад. Лъчезар Трайков също подкрепи идеята като "много добра", като уточни, че я възприема като покана да разговор по голямата тема за демографските предизвикателства и финансирането на висшето образованието като цяло. Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров също коментира, че предстоят сериозни разговори за нивото на заплатите в университетите, за коефициентите за финансиране на отделните специалности, които варират в широки граници, както и за капиталовите разходи на университетите.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата