Медия без
политическа реклама

И децата от втори до четвърти клас ще получават 300 лв. помощ

Минималната заплата ще е 50% от средната, реши на първо четене социалната комисия

30 Ноем. 2022Обновена
Илияна Кирилова

Няколко важни промени обединиха днес депутатите от социалната комисия. Те засягат помощите за деца и минималната заплата, като предстои да видим как ще бъдат осигурени парите за въвеждането им от следващата година при липсата на бюджет. Помощите за деца бяха приети на второ четене и от окончателно одобрение ги дели само още едно обсъждане в пленарна зала. Решението за минималната заплата е прието на първо четене.

 

ЗА ДЕЦАТА

И семействата с деца във втори, трети и четвърти клас ще получават еднократна помощ в началото на учебната година за посрещане на разходи, реши социалната комисия на второ четене на промени в закона за семейните помощи за деца. Предложението е на БСП и тя се опитва да го прокара поне от пет години. В момента еднократната помощ в началото на учебната година е 300 лв. и се дава на деца от първи и осми клас. Размерът й се определя със закона за бюджета за съответната година.

По искане на ГЕРБ пък към обхвата на помощта, която досега се даваше само на деца от държавни и общински училища, бяха включени и децата в частните училища. Те са под 3000 в цялата страна, така че разходът е незначителен. Председателят на комисията Георги Гьоков възрази, че тези семейства очевидно нямат финансови проблеми, щом децата им са в частни училища. В частни училища учат много деца със специални потребности, обясни му Деница Сачева.

Социалното министерство и някои депутати бяха против решението за помощи на всички деца от втори до четвърти клас, изтъквайки, че групата е определена произволно, а в същото време в тези класове поне има безплатни учебници. Гьоков обаче обясни, че идеята на БСП е тези суми да се дават и в други класове, а това е само началото. Корнелия Нинова допълни, че в началните класове рискът от отпадане на децата е по-висок, а тази помощ е обвързана с посещаване на училище - изплаща се по принцип на два пъти, като втората част се дава в началото на втория срок.

 

МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА

Депутатите в комисията единодушно подкрепиха минималната заплата да се обвърже със средната за страната - предложение на БСП за изменение в Кодекса на труда. Тази промяна бе приета на първо четене. Това означава догодина най-ниското възнаграждение у нас да се увеличи от 710 на 850 лв. В предложението на БСП обаче има неработещи условия, така че то вероятно ще претърпи редакции преди второ четене и това може да се отрази и на самия размер на заплатата.

Левите депутати предлагат минималната заплата за всяка следваща година да се определя по обективен критерий ежегодно до 31 октомври на текущата година и да бъде 50% от средната брутна работна заплата за предходните 12 месеца. В обявяването на данните за заплатата обаче има обективно забавяне и не е ясно как точно ще се приложи този текст - към момента например е обявена средната заплата за шестмесечието.

Въпреки липсата на бюджет, някакво увеличение на минималната заплата се очаква, тъй като в противен случай работещите на нея ще се доближат опасно до линията на бедност, която от 1 януари става 504 лв. За момента е прието да се удължи действието на старите бюджетни закони, което предполага замразяване на плащанията, определяни с тях до приемането на новия бюджет. Депутатите обаче смятат да предлагат увеличения преди второто четене на удължителния закон.

Какво се случи днес в пленарна зала при гласуването на закона за удължаване на старите бюджети:

С истинска вълна от политически нападки, насочени към кого ли не - служебното правителство, президента Румен Радев, партии и медии, приключи поредният, близо 5-часов дебат върху държавния бюджет в Народното събрание.

 

ЧЕРНА СТАНЦИЯ

Служебният екип на социалното министерство днес не подкрепи голяма част от предложенията в комисията. За минималната заплата например изтъкна, че в тристранката този законопроект не е получил подкрепа. Това провокира Нинова да се обърне към представителите на МТСП на заседанието: "Вие социално министерство ли сте или финансово?".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата