Quantcast

Медия без
политическа реклама

Започнаха проверки на варненската схема "Гергов"

20 Дек. 2021Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Снимка на Гергов от времената, когато бе фактор в БСП.

Прехвърлянето на варненските акции от Пловдивския панаир в дружеството "Пълдин Туринвест" предизвика интереса на окръжната прокуратура в морския град. Днес тя съобщи, че стартира две проверки по казуса.

Както е известно, решението на варненския общински съвет, взето по предложение на кмета Иван Портних, бе придвижвано цяла есен. С него пловдивският бизнесмен Георги Гергов, който контролира и двете дружества, ще увеличи влиянието си в панаира.

"Едната проверка е по надзора за законността. Има за цел да се установи спазена ли е нормативната уредба при вземане на решението за реализирането на сделката и спазени ли са нормативните изисквания. Втората проверка е започната с оглед на това дали има извършени нарушения от страна на длъжностни лица, които представляват престъпление, както и кой ги е извършил", уточниха от окръжната прокуратура. При данни за престъпление ще бъде предприето разследване, а и ще се привлекат към наказателна отговорност виновните лица. "В случай че бъдат констатирани нарушения, решението за апортната сделка ще бъде протестирано пред Административния съд във Варна", казаха още от прокуратурата.

Срещу сделката са против още ДБ, както и бившият партиен шеф на пловдивския бизнесмен Корнелия Нинова, вече в качеството й на вицепремиер и министър на икономиката:

Схемата, чрез която Георги Гергов придобива по-пълен контрол над Пловдивския панаир, може и да не се осъществи.

ОСПОРВАНЕ

Малко по-късно днес областният управител на Варна Марио Смърков оспори съдебно гласуването във варненския съвет. Жалбата му трябва да спре акта на съвета, освен ако съдебният състав не реши друго.

Още по темата