Медия без
политическа реклама

За месец най-много поскъпнаха масовият и луксозният бензин

Малки търговци се оплакват от дъмпинг на пазара на горивата

Илияна Кирилова

За последните 30 дни най-много са поскъпнали масовият А-95 и най-луксозният бензин. Това показва статистиката на сайта fuelo.net.

От 15 май до 14 юни А-95 е увеличил средната си цена с 27 ст. за литър от 3,05 до 3,32 лв. или с 8,85%. Вчера на колонките той се продаваше от от 3,24 до 3,37 лв. Супер бензинът А-100 е скочил за периода с 26 стотинки от 3,40 до 3,66 лв. за литър или 7,65%, като във вторник цените му варираха от 3,43 лв./л до 3,77 лв. При нафтата за автомобили, и обикновеният дизел и „Премиум“ са качили цената си с по 17 ст. за литър съответно до средно ниво от 3,41 лв./л и 3,75 лв. Вчера дизелът бе по бензиностанциите от 3,27 до 3,49 лв./л.

За разлика от тези два вида горива,

 

при пропан-бутана и метана тенденцията е към поевтиняване,

 

макар и с малко При пропана цената е паднала с 4 ст. от 1,61 лв./л в средата на май до 1,57 лв. - вчера. Интересното е, че при този вид гориво, че 6 от големите вериги бензиностанции поддържаха във вторник еднакви цени от 1,59 лв./л и само една е под нивото от лев и половина за литър (1,48 лв./л).

Метанът пък се е понижил от 15 май с 2 ст. от 3,52 на 3,54 лв./кг. При него обаче разликите са много големи и достигат до 50 ст. - от 3,47 лв./кг до 3,97 лв., сочи още статистиката.

Според Симо Симов от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива в момента на пазара най-голям проблем е дъмпингът. „Това носи риск за оцеляване на много от бензиностанциите, не само за малките. Изявлението на Асен Василев, че се е разбрал с „Лукойл“ да определя цената спрямо руския петрол, а не по сорта Brent, както правят останалите на пазара, означава именно дъмпинг на пазара. КЗК си мълчи за този дъмпинг. На практика няма конкуренция и

 

има риск някои вносители на горива да спрат доставките,

 

което ще застраши националната ни сигурност, заради дефицит“, каза той за „Сега“. „Горивата от склада (на едно - б. а) тези дни излизат по 3,30 лв./л с ДДС. Реалната цена на колонка на дизела е към 3,45 лв./л, а на бензина А-95 - 3,35 лв.“, казва той. Справка в сайта fuelo.net показва, че за бензина от 10 от големите търговци само 3 са доста под тази граница - „Лукойл“ (3,24 лв./л), VM Petroleum (3,26 лв./л) и Dieselor (3,27 лв.). При дизела само половината са близо или над 3,45 лв./л.

Симов смята, че част от малките бензиностанции са принудени да затворят, защото

 

не могат да осигурят достатъчно оборотни средства за дейността си.

 

„Поскъпването на горивата вече толкова голямо, че за една цистерна трябват много пари. Големите складове продават срещу авансово плащане на цялото количество“, припомня той.

„Картелът между държавата и „Лукойл“ винаги го е имало“, смята още търговецът. „Когато хазната се поопразни рафинерията вдига цената на горивата и по този начин има повече приходи от ДДС. Сега пък договорката е да се продава по-евтино, но няма как да се случи, защото петролът в света поскъпва“, казва Симов. Според него трябва да следваме примера на Унгария с високи цени на горивата за чужденците. Припомняме, че на 9 юни еврокомисарят за индустрията Тиери Бретон предупреди Унгария да спре прилагането на дискриминационни цени на горивата срещу превозни средства с чужди регистрационни номера и заплаши със съдебна процедура.

Относно твърденията за дъмпинг на пазара, председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев, каза за „Сега“, че за момента, който с каквито цени на горивата разполага ги предлага на пазара. „Понятието дъмпинг трябва да бъде анализирано поне от двама юристи и да се види кой и как го прави. Времената се тежки, цените на горивата са високи и никой не издържа на темпото“, допълни той.

В отговор на въпрос на „Сега“ от "Лукойл-България" поясниха, че твърденията за дъмпинг не отговорят на истината. „Независимо от изключително нестабилната и променяща се ежедневно пазарна обстановка, се стремим да предложим най-добрите условия. За съжаление, нямаме право да коментираме цени и ценова политика“, пише още в отговора от пресцентъра на компанията.

Още по темата