Quantcast

Медия без
политическа реклама

ВМЗ плащали 4500 лв. наем за къща на назначен от Нинова шеф

Иван Иванов опроверга, че в къщата са живеели шестима служители на военните заводи

17 Септ. 2022Обновена
Държавна консолидационна компания
ДКК разпространява и снимка на къщата, за която ВМЗ са плащали 4500 лв. месечно.

Бившият изпълнителен директор на ВМЗ Иван Иванов е живял в къща в Хисаря за 4500 лева на месец за сметка на държавния завод, съобщи Държавната консолидационна компания, под чиято шапка е предприятието. Това е установила проверка за състоянието на завода, извършена от новото ръководство.

Договорът за наем е сключен по негово разпореждане и с изисквания за локацията и условията на недвижимия имот. Досега представителите на ръководството на ВМЗ, които не разполагат с жилище в района, са използвали апартамент в центъра на Карлово, който е нает от предприятието срещу месечен наем от 250 лева. При встъпването си в длъжност, въпреки че апартаментът е бил свободен, Иван Иванов наема за сметка на ВМЗ самостоятелна къща в Хисаря с площ от 152 кв. м. Имотът разполага и със собствено барбекю с площ 16 кв.м.

Изглежда водещо при избора е била близостта до минералната вода на Хисаря, тъй като по-близките населени места като Сопот и Карлово не са отговорили на нуждите на предходния изпълнителен директор. На годишна база разходите за бюджета на ВМЗ за избраното жилище възлизат на 54 000 лева, коментират от ДКК.

В периода преди да бъде наета къщата, изискването на бившия изпълнителен директор Иван Иванов е било всеки ден шофьор с кола на ВМЗ да пътува от Сопот, за да го вземе от София. Същият курс се е повтарял и всеки следобед, след края на работното време. Осреднено всеки ден служебен автомобил е изминавал над 500 км изцяло за сметка на завода, за да транспортира изпълнителния директор Иван Иванов до работното му място.

В резултат на проверката стават ясни и още няколко решения на Иванов, които ощетяват значително бюджета на ВМЗ, посочват от ДКК. Предишното ръководство е назначавало хора с клауза в договора за обезщетение от 6 заплати при предсрочното прекратяване. В последните си дни на поста Иван Иванов започва да освобождава служители, като изплатените обезщетения приближават 100 000 лв.

Това е пореден скандал в държавния завод - от месеци бивши и настоящи шефове се обвиняват взаимно в различни нарушения. Преди да бъде назначен от Нинова във ВМЗ, Иван Иванов беше областен управител на София-област от квотата на БСП.

 

КОНТРА

От своя страна бившият шеф на ВМЗ Иван Иванов изпрати до медиите опровержение на твърденията на ДКК. От написаното става ясно, че цитираната къща е наета за шестима души - екип на ВМЗ-Сопот, а не единствено за него като директор на завода. „Наемът от 4500 лева на месец се дели между 6-ма души, а не е разход единствено за директора. Разликата е съществена. Категорично не отговаря на истината твърдението, че всеки ден шофьор ме е карал до София. Това е проверим факт. Всъщност, няма логика да съм атакуван, че ползвам къща в Хисар и в същото време да ме карат всеки ден до София“, пише той. Относно договорите с клаузи за обезщетение с 6 заплати при предсрочно прекратяване - фактите, Иванов твърди, че в завода по негово време във ВМЗ са назначени четирима души на такива договори. „Само за месец март 2022 г., при управлението на служебния министър Никола Стоянов са назначени 6-ма души на договори с обезщетения. Общо в завода са 16“, уточнява Иванов в опровержението.

 

Размяната на остри нападки между бивши и настоящи шефове на държавни оръжейни фирми навлезе в нова фаза.


 

Още по темата