Медия без
политическа реклама

Уволнените шефове на Булгаргаз опитаха да саботират новия борд

Последни новини от КЕВР: Цената на природния газ спада с 18%

01 Февр. 2022Обновена
Илияна Кирилова

Петимата отстранени директори на "Булгаргаз" са поискали съдът да спре вписването на новото ръководство, назначено от Българския енергиен холдинг (БЕХ) късно в петък. Съдът обаче е отхвърли искането им като неоснователно.

Междувременно Комисията за енергийно и водно регулиране одобри разчетите на новия съвет на директорите на държавното газово предприятие и съобщи, че от 1 февруари цената на природния намалява с 18 на сто. Предните шефове на "Булгаргаз" бяха внесли предложение за 14% понижение. 

 

Освободените, които са поискали да се блокира назначаването на нови директори, са вече бившият изпълнителен директор Николай Павлов, Светослав Делчев, Диана Бонева, Илиян Дуков и Николай Дончев. Според съда обаче те нямат правен интерес да оспорват промените в ръководството и собственикът може да решава кога кого да назначава. Собственик на "Булгаргаз" е държавното дружестгво БЕХ, т.е. държавата. 

Новият Съвет на директорите, в който влизат Людмил Йоцов, Анжела Славова, Антон Адамов, Иван Топчийски и Стефан Войнов, още не е вписан в Търговския регистър. Заявлението за това беше подадено в петък, а срокът за вписване е 3 дневен, т.е. вписването се очаква в четвъртък.  Назначенията са временни - до провеждането на конкурси за директорските места,  както повелява Законът за публичните предприятия. 

По тази причина се появиха коментари, че при липсата на легитимно ръководство няма кой да внесе новите цени, по които "Булгаргаз" ще продава синьо гориво през февруари. Всъщност новите шефове имат право да вършат оперативни неща и процедурата по утвърждаването на новите месечни цени приключи с произнасянето на КЕВР днес. 

 

НОВИ ЦЕНИ

Новата цена на природния газ, одобрена от регулатора, е 109,88 лв./MWh (56.18 EUR) - при 133,41 лв./MWh за предния месец.   

Тя отразява последните данни за "ценообразуващите компоненти към 31 януари", както и най-актуалните заявки от клиените, се посочва в прессъобщение на "Булгаргаз".  Новото ръководство на предприятието изтъква, че цените на европейските газови пазари за доставки през февруари 2022 г. са доста по-високи - над 85 EUR/MWh

 

Обвинения на досегашни членове на борда на директорите на "Булгаргаз" очаква да бъдат повдигнати премиерът Кирил Петков. Води се разследване.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

"Булгаргаз", природен газ

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?