Медия без
политическа реклама

Кирил Петков: Ще има обвинени в "Булгаргаз"

Бюджетът за 2022 г. е бюджет на растежа, заяви премиерът

31 Яну. 2022Обновена
Пресконференция на министър-председателя Кирил Петков и на министъра на енергетиката Александър Николов

Бюджет на растежа предлага правителството за 2022 година. Безпрецедентно високо ще бъде нивото на капиталовите инвестиции – над 8 млрд. лева. Същевременно кабинетът предвижда да инвестира сериозно в човешкия капитал – безплатни детски градини и ясли, увеличение на учителските възнаграждения до 125 на сто от средната работна заплата, реализиране на социални политики, увеличение на пенсиите. И през следващите месеци продължават мерките в подкрепа на бизнеса. Дефицитът без ковид мерките ще бъде само 2,5%. Работна група започва обсъждането на възможностите да бъдат подпомогнати общините заради високите цени на тока. Ще бъдат анализирани реалните нужди на местната власт. Не трябва да се пренебрегват обаче тревожни сигнали като този, при който цената на улична лампа е в пъти различна от двете страни на една улица. Харченето на пари по непрозрачен начин не трябва да се допуска. Небитовите потребители на електроенергия се очаква да получат значително по-ниски фактури за ток през февруари, тъй като в тях ще бъдат отразени компенсациите за месеците декември и януари. Свърши времето, в което някой взима грешни решения и след това дава сметката на крайните потребители. Ще се проведе публичен конкурс за избор на ново ръководство на „Булгаргаз“. Предстои да стане ясно кои са виновните за високите цени на газа.

Posted by Министерски съвет на Република България on Monday, January 31, 2022

Обвинения на досегашни членове на борда на директорите на "Булгаргаз" очаква да бъдат повдигнати премиерът Кирил Петков. "Води се разследване. Службите скоро ще дадат разяснения, може би ще има обвинения", каза премиерът на брифинг в Министерски съвет след днешното заседание на правителството.

Той заяви, че доскорошните шефове на държавната компания "не са си свършили задачата" и заради техни решения страната ни сега трябва да плаща с 30% по-висока цена на природния газ, купуван от "Газпром", вместо от Азербайджан. "Избран е по-скъпият доставчик", каза премиерът и определи това като конфликт на интереси. Според него страната ни има възможност да получава по-евтин азерски газ през съществуващата връзка при Неа Месемврия.

За уволнението на борда на директорите на държавната компания "Булгаргаз", което се случи в края на работния ден в петък, 28 януари, Петков заяви: "Не можехме да чакаме нито ден повече. Ако някой си мисли, че може да взима грешни решения откъм националния интерес и да ощетява крайните потребители, това време свърши".

В момента в директорския борд на "Булгаргаз" са направени временни назначения до провеждането на публични конкурси.

Бюджетът за 2022 г.  е бюджет на растежа.

Така премиерът Кирил Петков определи основният финансов закон, след заседание на правителството, на което са одобрени проектите на трите основни бюджетни закона за 2022 г. - държавният бюджет, бюджетът на държавното обществено осигуряване и на НЗОК.

Инвестициите, които ще направи държавата за подобряване инфрастрактурата, се завишават много сериозно - от 2.9 на 5.8% от БВП, каза Петков. "Тази година сме предвидили 8.2 млрд. лв. в капиталови инвестиции. Ще инвестираме и в човешки потенциал. За първи път ще има безплатни детски градини от април, отделени са 70 млн. лв. за строителство на нови. Ще се увеличат и пенсиите. За бизнеса има мерки за подпомагане. Никой няма да остане под прага на бедността", допълни той.

Премиерът обяви и създаването на фонд "Стамболов", който ще подпомага български студенти в елитни чужди университети срещу ангажимент да се върнат след обучението си в България.

По темата за високите цени на електроенергията, Петков уточни, че фактурите за ток, които небитовите потребители ще получат през февруари, ще включват компенсациите за декември и януари месец и ще бъдат значително по-ниски.

Работна група обсъжда помощи за общините, училищата, болниците, детските градини заради скъпия ток. Обмислят се компенсации и за висшите учебни заведения и студентските общежития.

"Трябва да стане е ясно, че докато имаме ситуация, където една лампа от едната страна на улицата струва 570 лв., а от другата страна на улицатата - 5700 лв., не може да говорим, че общините просто нямат пари за осветление", заяви още премиерът. Той обяви, че ще бъдат "изчистени" всички обществени поръчки - от общините ще се изискат всички детайли, за какви пари става дума и да се видят реалните нужди. 

Кабинетът е взел решение днес за извънреден трансфер към Министерството на енергетиката от 61 млн. лв., с които да бъдат компенсирани ВиК дружествата в страната за скъпия ток.

Премиерът взе отношение и по разразилия се в последните дни спор между финансовия министър Асен Василев и работодателските организации за размера на минималната заплата в страната и кой е по-некадърен работодател - държавата или бизнеса.

"Да, държавата не е ефективен работодател. Тук сме съгласни. Затова в коалиционното споразумение сме поставили фокус да повишим ефективността на публичния сектор. Вече имаме вицепремиер на ефективното управление с много задачи в следващите години, имаме и министър на електронното управление", каза Петков.

Според него обаче коментарът на финансовият министър също е бил пределно ясен: 710 лв. е най-ниското ниво на заплащане в целия ЕС и е 27% от средноевропейската минимална заплата, докато нашата производителност е 50% от средната за ЕС. "Това означава, че нашите работници са по-продуктивни, отколкото им се плаща", заключи Петков. Според него корупцията и липсата на правосъдие също се отразява на нивата на доходите у нас. "Всички трябва да работим за увеличаване на доходите, защото не е нормално 710 лв. минимална заплата да е проблем за всеки работодател", каза още премиерът.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата