Медия без
политическа реклама

Украйна вече е №2 в износа на България извън ЕС

Горивата на "ЛУКойл Нефтохим" водят експортната листа, показва статистиката за 2022 г.

В годината, в която Русия нахлу в Украйна, отбраняващата се страна е станала втората най-важна дестинация за българския износ извън ЕС, "отвявайки" Сърбия и САЩ. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт за 2022 г.

Експортът ни към Украйна е достигнал рекордните 2.249 млрд. лева - при  794 млн. лева за 2021 г., което прави почти тройно увеличение. На първо място както и предни години е Турция, приела наши стоки за 5.435 млрд. лева. А Сърбия е трети по важност пазар извън ЕС с 2.209  млрд. лева. 

На какво се дължи скокът на българския експорт към Украйна? Не, не става дума за бум на сделки за оръжия и боеприпаси -  първо, защото тези данни са конфиденциални и не влизат в официалната статистика, и второ, както се разбра, пряк износ на наша спецпродукия за Украйна (почти) няма.

Бумът в търговията ни с воюващата страна, регистриран от НСИ, е с мирис не на барут, а на петрол. Делът на горивата  - моторни и за отопление, е с най-голям дял - над половината от целия износ за Украйна. Само нафтата (газьол) е на стойност над 1.2 млрд. лева, показват данните на НСИ за 11-те месеца на миналата година, цитирани от Money.bg. На следващите места са лекарства и медицински изделия, санитарно-хигиенни материали и храни, най-вече ориз, консерви, шоколадови изделия.

"Газьолът се е използва основно като гориво в индустрията с цел захранване на машини, генератори и офроуд превозни средства, както и в селскостопанския, железопътния транспорт и корабоплаването. От данните на НСИ става ясно, че износът на газьол към Украйна започва рязко да се покачва от март, което дава основание да се предполага, че това е свързано с военните действия в страната", посочва "Капитал".

Допреди войната "профилът" на български износ за Украйна бе доста по-различен. В експортната листа за 2021 г. начело са торове, фармацевтични продукти, машини и електротехнически изделия (бойлерите например бяха на  6-7-о място).

 

Германският всекидневник "Ди Велт" пусна обширна статия, в която бившият премиер Кирил Петков разказва как правителството му тайно е помагало на Украйна с оръжие и гориво.

През януари статия на "Ди Велт" със заглавие "Как най-бедната страна в ЕС тайно помогна на Украйна"  разбуни духовете. "България се превърна в един от най-големите износители на дизелово гориво за Украйна, като на моменти покриваше 40% от нуждите й", коментира пред германското издание бившият финансов министър Асен Василев.

Василев разкрива, че на практика България е оказала решителна помощ на Украйна, изпращайки горива, произведени в нефтохима в Бургас - собственост на руската компания "ЛУКойл". От "Лукойл" отрекоха да са снабдявали Украйна. Известно е обаче, че фирми посредници са купували нефтопродукти от рафинерията в Бургас и са ги транспортирали в Украйна.

"Камиони и цистерни редовно пътуваха до Украйна през Румъния, а в някои случаи горивото бе товарено и на влакове", припомня си бившият вицепремиер, цитиран от "Ди велт".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

износ, Украйна, петрол

Още по темата