facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Спецпрокуратурата подхваща сделката за теца на Доган

Държавното обвинение беше сезирано от чешки сенатор за продажбата на топлоцентралата
10 893
 ТЕЦ Варна

Специализираната прокуратура ще проверява сигнала на член на Сената на парламента на Чехия Лукаш Вегентнехт за продажбата на ТЕЦ "Варна", която към момента е мажоритарна собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. В края на м.г чешкият политик сезира Софийската градска прокуратура за "общи стопански престъпления" на продавача и купувача на топлоцентралата, която в края на 2017 г. беше придобита от бившия транспортен министър в кабинета „Орешарски“ Данаил Папазов. "Преписката е изпратена в спецпрокуратурата", заяви пред "Сега" говорителят на СГП Антоанета Панчева.

Не е ясно защо сигналът срещу ТЕЦ "Варна" попада в компетентността на специализираното звено на държавното обвинение. Неговият говорител прокурор Кирил Пейчинов отказа да даде подробности с аргумента, че не е запознат с казуса. Според чешкия сенатор сделката между държавната енергийна компания „ЧЕЗ груп“ и Папазов преди две години е извършена на много по-ниска цена от реалната. „Ние изпратихме официални сигнали до прокуратурата и в Прага, и в София. Според нас конкретни лица са нарушили закона, като не са изпълнили задълженията си и така са довели до финансовата загуба“, заяви Вегентнехт пред "Свободна Европа" неотдавна.

ЧЕЗ купува ТЕЦ "Варна“ през 2006 г. за 206 млн. евро, а я продава през 2017 г. за 48.5 млн. евро на „Сигда“, по това време собственост на децата на Папазов. Днес 70% от ТЕЦ "Варна“ са официално собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. „Имаме много доказателства в подкрепа на нашата позиция, че продажбата на топлофикацията носи на чешкия данъкоплатец финансова загуба от около 1 милиард чешки крони (40 млн. евро – б.р.)“, твърди още сенаторът. Той коментира, че „ръководството на ЧЕЗ обясни ниската продажна цена на „ТЕЦ Варна“ с ниската ефективност на теца". "Но пък ние откриваме много документи, които говорят за обратното. Искаме да проверим как стоят нещата от българска страна“, уточнява Лукаш Вегентнехт.

Междувременно властта се погрижи топлоцентралата във Варна да носи максимална печалба на Доган. След като държавната ТЕЦ "Марица-изток 2“ изненадващо се отказа от вече спечелен договор за поддържане на студен резерв, централата в морския град получи 27.7 млн. лв. за осигуряването му. В края на юли м.г. стана ясно, че предприятието ще лапне още 26.5 млн. лв, за да гарантира електроенергийната сигурност на страната до средата на 2020 г. Освен това правителството реши да реконструира канала към пристанището на ТЕЦ "Варна". За целта бяха отпуснати 220 млн. лв., с които ще се плати драгирането на плавателния коридор до порта.

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Бившите шефове на агенцията за българи в чужбина отиват на съд

25.09.2020

1072 10
КПКОНПИ проверява горското в Шумен по разследване на "Сега"

16.09.2020

Обновена

1432 5
Нинова: Йончева не пожела да подпиша сигнала й за къщата в Барселона

15.09.2020

Обновена

15799 391

Коментари

bay Dragan

Иван Костов ??? !

А трябваше да го довършиш , и България щеше да е по-добра за живеене.

/ тази проверка е мижи да те лажем/

Тартамут

Протосите да налазват и топло Габрово. Уж имат модерна инсталация за биомаса, а хвърлят сажди като за дърт лигнит. Защо така? Коя е офшорката? До кога ще тровят града?

momon

Каскета ще се погрижи всичко да мине безпроблемно. Едва ли е случайност, че по време на избора му, най-активни защитници му  бяха кадрите на дпс - Карадайъ, Пламен Киров, Хамид Хамид и т.н. Още по-случайно заместник му стана Пламена Апостолова - предложение на дпс.

paragraph39

Споко!

И от този храст няма да изкочи заек!

Приватизационните сделките на Доган-"Сава" са законни- по "демократичните" приватизационни закони на "Прехода" и на СДС и сие  са сключени!

"Битият- бит!"...ТЧК

Вече 30 години Демокрация и чАстен/НЕ чЕстен!/ Капитализъм в България Е, БЕ!

 

Интервал

Друг път погва, а сега подхваща. Не звучи сериозно.
То е интересно и откъде папазовчетата са понатрупали десетки милиони, па и що за жълти с'тинки преотстъпват придобивката на почетния хидроинженер, но това не са важни неща.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Всички разбойници наредени на опашка пред дюкяна на Гешев да си получат индулгенцията.

sega_reader

На почетния председател ще му отива една почетна присъда.

И трябва да е доволен, защото не се е стигнало до един почетен куршум в дръндарската му почетна глава.

Stern

Аз го чета така - Спецпрокуратурата избелва сделката за теца на Доган

Стоф

Доган, чрез дпс, която има етнически и твърд електорат, поддържа на власт съответната удобна партия (мафия). 

momon

Не е ясно защо сигналът срещу ТЕЦ "Варна" попада в компетентността на специализираното звено на държавното обвинение.

Как защо? За да няма изненади! Под крилото на Каскета всичко ще се окаже наред.

nobody2

чехите за кво мрънкат? се пак са зели 40 млн. евро, 1/5 от квото са платили.

виж, папазов требе вече да се е гръмнал - доган взе 70 % от теца за 1750 евро, т. е. 1/19400-на от квото папазов е платил на чехите.

VBA...

Дано времето на Доган бей да е дошло, но едва ли?

 

 Като стар пандесчия, хубаво е да му се напомни за раирания костюм, че като

 го видях скоро на един скулаж, добре му ходеше.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш