Медия без
политическа реклама

След като бензиновата отстъпка отпадна, ЕК я обяви за нарушение

Брюксел нахока България, че дава компенсации за скъпи горива само на свои граждани

26 Яну. 2023Обновена
Илияна Кирилова

Еевропейската комисия обяви поредната порция нарушения на еврозаконодателството и наказателни процедури  В списъка на нарочените за нарушители фигурира и България - заради отстъпката от 25 стотинки за литър автомобилно гориво.

Според Брюксел тази помощ е дискриминационна, защото се отнася само за българи, а изключва чужди граждани, което противоречи на принципа за свободно движение на хора, стоки и услуги.   

Всъщност тази критика, заради която ЕК е открила наказателна процедура срещу страната ни, е позакъсняла. Схемата "25 стотинки компенсация" за скъпия бензин и дизел приключи на 31 декември. Следователно България така или иначе е премахнала причината за мъмренето и няма за какво да се поправя. С други думи, последствия няма да има, а когато получи от властите в София информацията, че "отстъпката" е отпаднала, Брюксел просто ще прекрати процедурата. 

Почти веднага след въвеждането на отстъпката миналото лято от Министерството на финансите предупредиха, че ЕК има възражения. Проблемът беше посочен отново и при обсъжданията в Народното събрание дали 25-те стотинки да останат и през 2023 г.  Заплахата от евентуални евросанкции беше една от причините депутатите и правителството да се замислят за други компенсации. Другата критика за отстъпката беше заради това, че се даваше на калпак. От нея на практика се възползваха най-вече по-богатите, които пътуват повече и харчат повече гориво с мощните си коли.

 

Първи стъпки

През тази година ще има други мерки за подпомогане, а помощите ще бъдат по-фокусирани, така че да отиват при граждани, които наистина се нуждаят.  

Служебното правителство обяви в сряда нова схема за подпомагане с бюджет от 73 млн. лв,, които са осигурени от допълнителното облагане на "Лукойл Нефтохим". Тя ще обхване само уязвими групи като деца, ученици и пенсионери и ще се дава под формата на намаления за пътуване с градски и междуселищен транспорт. Фокусът върху уязвимите групи е съобразен с евродирективата за подпомагане на засегнатите от високите цени на горивата, с която бе въведен допълнителен 33% данък върху свръхпечалбите на фирмите от петролния и газовия сектор, обясниха от МС.
 

Ключови думи:

санкция, ЕС, отстъпка, горива

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?