Медия без
политическа реклама

Шефът на агенцията по храните бил уволнен заради... мудност

Министър Гечев: Сигналът на ПП за проблеми с контрола на "Капитан Андреево" е вреден пиар

05 Дек. 2022Обновена
Христо Вълчанов остана за кратко начело на важната агенция.
БАБХ
Христо Вълчанов остана за кратко начело на важната агенция.

Премиерът Гълъб Донев освободи директора на Българската агенция по безопасност на храните Христо Вълчанов, съобщиха в понеделник сутринта от МС, без да посочват мотиви. От прессъобщението се разбра само, че отстраняването на Вълчанов е било предложено от министъра на земеделието Явор Гечев. Временно начело на БАБХ застава досегашният зам.-директор Иван Шиков.

Новината за уволнението на върха на държавната агенция дойде само часове след като от "Продължаваме промяната" внесоха сигнал в ДАНС за лошо управление на БАБХ. Сигналът е свързан със съдебните битки, започнати от ПП, за връщане на държавния контрол върху ГКПП "Капитан Андреево".   

Служебният земеделски министър Явор Гечев заяви в предаването "Лице в лице", че шефът на БАБХ Вълчанов не е уволнен заради сигнала до ДАНС, а защото не оправдал очакванията за високо темпо на работа. Гечев отказа да поясни от какви забавяния е недоволен, но увери, че в момента БАБХ изцяло контролира ключовия пункт на границата с Турция.

Стана ясно обаче, че в БАБХ има и уволнени юристи - вероятно заради делата, които агенцията заведе срещу частната "Евролаб" в спора за контрола върху вноса на плодове и зеленчуци на "Кап. Андреево". Договорът с "Евролаб" е прекратен, но съдебните дела ще се точат с години, прогнозира служебният министър. Гечев каза, че не знаел кои юристи са уволнени, но отрече да става дума за отстраняване на правния екип, повел съдебната битка срещу "Евролаб" при правителството на Кирил Петков.  

Лидерът на "ПП" Кирил Петков  издаде един детайл от внесения в ДАНС сигнал: "Както знаем, златната лаборатория на задкулисието, която години наред прекарваше отровни плодове и зеленчуци в Европейския съюз, обжалва да бъде изкарана оттам. По някаква случайност служител на БАБХ решава, че няма да плати таксата и по този начин опропастява гледането на делото на трета инстанция", обясни Петков.

Служебният агроминистър обаче изрази възмущение от вдигането на шум за проблемите на граничния пункт точно когато се решава въпросът за допускането на България в Шенгенското пространство. Той обвини ПП, че започва предизборната си кампания с "пошъл" пиар и вреди на националния интерес. 

 

Какво се случи дотук

С няколко заповеди на бившия директора на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Христо Даскалов фирмата "Евролаб" бе отстранена от контролната дейност на граничния пункт и трябваше да освободи помещенията на агенцията, които ползваше под наем. Причината -  съмнения за фиктивен контрол, сигнали за корупция и данни за ощетяване на държавния и обществения интерес. Лабораторията обаче е обжалвала в съда всички разпореждания и част от вече са спрени или отменени.

Впоследствие служебното правителство уволни Даскалов, а междувременно служебният земеделски министър Явор Гечев обяви, че се готви решение на МС за обявяването на части от граничния пункт като обект на националната сигурност. Отстраненият бивш шеф на БАБХ и наследникът му Христо Вълчанов си отправиха взаимни обвинения. "Той е човекът, който започна процедурата за отдаване отново за 10-годишен срок на контрола на границата на тази фирма "Евролаб"", заяви Даскалов. Въпросната фирма близо 10 години се занимаваше с обработката на документите, взимането на пробите за фитосанитарния контрол, както и със свързаното с това обслужване на камионите, като в последствие в работата й бяха открити различни нарушения.

 

"Отстраняването на Христо Даскалов от Агенцията по храните е свързано с редица неща, които се случиха за един ден и не е свързано с работата по отношение на ГКПП "К. Андреево", заяви пък служебният земеделски министър Явор Гечев. На свой ред Христо Вълчанов заяви, че "Евролаб" категорично няма да се върне на територията на "Капитан Андреево". "Това е решено на най-високо ниво. Полагаме всички усилия, за да заработи държавна лаборатория. Но трябва време. И аз искам от днес за утре да я направя. Със заповед на министър е създадена работна група, която работи да се обяви "Кап. Андреево" като обект от националната сигурност. Създадена е група, с моя заповед, която работи да се обяви като критична инфраструктура. Група юристи работи върху казуса да направим поръчка по спешност за лабораторно оборудване", обясни Вълчанов.

Сюжетът с уволнения шеф на Агенцията по храните Христо Даскалов продължава и днес, след като той и наследникът му Христо Вълчанов си отправиха взаимни обвинения в ефира на двете национални частни телевизии.
Поредица съдебни решения неочаквано обърнаха хода на битката на кабинета "Петков" за връщане на държавата на "частната граница", оформила се през последните десетина години на ГКПП "Капитан Андреево".
Още данни по аферата "Капитан Андреево" ще бъдат предадени на прокуратурата и ГДБОП (Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Това съобщиха зам-министърът на земеделието Иван Христанов и шефът на Българската агенция за безопасност на храните проф.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата