Quantcast

Медия без
политическа реклама

Серия съдебни решения бетонират "Евролаб" на "Кап. Андреево"

Зам.-министър Христанов внесе в ГДБОП и прокуратурата сигнал от над 300 страници за нарушения на "частната граница"

20 Юли 2022ОбновенаЮЛИАНА БОНЧЕВА
Фейсбук
Иван Христанов внесе над 300 страници материали за нарушения на граничен пункт „Капитан Андреево" в ГДБОП и Софийската градска прокуратура. На снимката се виждат само част от документите. "Има още няколко дебели тома", обясни зам.-министърът на земеделието.

Поредица съдебни решения неочаквано обърнаха хода на битката на кабинета "Петков" за връщане на държавата на "частната граница", оформила се през последните десетина години на ГКПП "Капитан Андреево". Частната фирма "Евролаб 2011" засега остава на пункта и ще продължи да обработва влизащите от Турция тирове с храни въпреки данните за многобройни нарушения, следва от актовете на Темида.

С няколко заповеди на директора на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) фирмата бе отстранена от контролната дейност на граничния пункт и трябваше да освободи помещенията на агенцията, които ползваше под наем. Причината -  съмнения за фиктивен контрол, сигнали за корупция и данни за ощетяване на държавния и обществения интерес.  "Евролаб" обаче е обжалвала в съда всички разпореждания и част от вече са спрени или отменени.

Снощи стана ясно, че според Върховния административен съд частната фирма може да продължи разтоварва и товари тировете при извършването на фитосанитарен контрол на граничния пункт (за което вносителите на храни й плащат такси). Според друго определение "Евролаб" може да продължи да изследва проби от плодовете и зеленчуците в частната си лаборатория, намираща се на самия ГКПП. По-рано през деня се разбра, че столичният административен съд също се е произнесъл в полза на частното дружество, разрешавайки му на практика да остане в помещенията на агенцията по храните, взети под наем . Шефът на БАБХ бе наредил на "Евролаб" в 14-дневен срок да освободи помещенията, тъй като договорът за наем, подписан буквално в навечерието на новата 2022 г., е нелегитимен. Но според съда заповедта за незабавно напускане не е добре обоснована от БАБХ и трябвало да се изчака произнасянето по същество по жалбата на "Евролаб" срещу въпросната заповед.  

Скандалът с "частната граница" на ГКПП "Капитан Андреево" се разгаря, вместо да приключи.

Така връщането на държавата на "Капитан Андреево" се оказва трудна битка с неясен край. В момента тече одит от Европейската комисия за начина, по който България контролира вноса на храни от трети страни на границата с Турция, но той ще приключи след месеци. 

Разривът в коалицията е свързан с много пари - за пътища и контрабандния хъб, който ние спряхме", коментира Настимир Ананиев, депутат от "Продължаваме промяната". Хъбът" се намира на ГКПП Капитан Андреево - ключов търговски коридор между България и Турция.

 

Нови разкрития

Междувременно зам.-министърът на земеделието Иван Христанов и директорът на БАБХ Христо Даскалов съобщиха, че са внесли сигнал в прокуратурата и в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" за многобройни нарушения и злоупотреби на ГКПП "Кап. Андреево". Сигналът съдържа над 300 страници материали. Само от договорите за наем от 2011 г. насам държавата е ощетена с 200 млн. лева, твърди Христанов. В сигнала се посочва, БАБХ е получила от наемателите едва 700 000 лв. за 10 години, а в същото време  е платила над 2.3 млн. лева режийни разноски. 

Още данни по аферата "Капитан Андреево" ще бъдат предадени на прокуратурата и ГДБОП (Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Това съобщиха зам-министърът на земеделието Иван Христанов и шефът на Българската агенция за безопасност на храните проф.

Ето какво написа зам.-министърът във Фейсбук по повод на внасянето на многотомния сигнал:

"На 15 юли с проф. Даскалов от БАБХ внесохме в ГДБОП и в Софийската градска прокуратура пълната документация по схемата "Капитан Андреево" със сведенията за нарушения и злоупотреби. Сигнал ще бъде внесен и в ДАНС. Поискахме и среща с главния прокурор, за да го запознаем лично с подробностите, макар да можеше да се самосезира по този случай по всяко време през последните 2 месеца.

Новото, което установихме, е, че още в края на 2011 г. помещенията на границата са били подготвени за отдаване под наем в условия на съмнителни икономически и оперативни ползи за България. За следващите 10 години държавата е получила 700 000 лв. от наеми, докато режийните разходи за сметка на Агенцията са били над 2 300 000 лв.

Пропуснатите ползи за този период се оценяват на над 200 000 000 лв. Голяма част от обещаните инвестиции от наемателя са "доказани" с проформа фактури. Икономическите ефекти за държавата и за наемателя са били лесни за прогнозиране още в края на 2011 г.

Все още служители на частни фирми, за чието присъствие на границата няма правно основание,  се разхождат свободно в зоната на ГКПП с неотнети пропуски. Приканвам за пореден път Гранична полиция да предприеме действия по компетентност.

#няматамтакимаки Време е и Борисов да отговори дали е опъвал политически чадър над схемата на  "Капитан Андреево" и защо?!

Благодарение на всички разкрития си спечелихме и политически врагове, които продължават с лобизма във вреда на държавата. Той се случва под най-различни форми и през различни канали - чрез народни представители, които говорят по медиите, чрез разпространение на фалшиви новини за "хаос" на границата, чрез политици.

Налице са и сигнали, че се готви скъпа, масирана клеветническа кампания в онлайн медии срещу всички нас, въвлечени в разбиването на схемата на "Капитан Андреево", включително срещу премиера Кирил Петков. 

Публикацията на Христанов завършва с хаштаг #НямаДаСеОткажем.

СЪМНЕНИЯ

Пред БНТ депутатът от “Продължаваме промяната“ Росен Костурков изрази серия от съмнения за развитието на събитията около „Евролаб“. „Знаете, че излязоха три съдебни определения по три отделни дела. Около регистрирането на делата и разпределенията им излязоха интересни факти. Едното е разпределено от председателя на ВАС на самия него, във второто той участва в тричленния състав, по третото е докладчик. Това е странна практика по принцип“, коментира Констурков. Според него не е случаен и изборът на време, в който излизат определенията, защото времената са мътни. „Може би се прави опит да се реабилитира тази фирма“, каза Костурков, но се застрахова, че решенията на съда в момента не правят това и по принцип не се коментират.

Ключови думи:

ГКПП, Иван Христанов

Още по темата