Медия без
политическа реклама

БАБХ купува за 10 млн. лв. "златната" лаборатория на "Евролаб"

Министър Вътев твърди, че според незнайно вещо лице сделката била много изгодна

Министърът се опита да оправдае извънсъдебното споразумяване с "Евролаб", което ще струва 10 млн. лева на българските данъкоплатци.
Министърът се опита да оправдае извънсъдебното споразумяване с "Евролаб", което ще струва 10 млн. лева на българските данъкоплатци.

Ситуацията на ГКПП "Капитан Андреево" съвсем се оплете. 

Министърът на земеделието Кирил Вътев днес даде странно обяснение за 10-те милиона лева, които кабинетът в оставка тихомълком отпусна на 2 април за осигуряване на извънсъдебно споразумение между БАБХ и "Евролаб 2011".

Вътев каза, че с парите държавата ще придобие лабораторията на частната фирма с цялото оборудване за изследване на вносни храни и така БАБХ щяла да разполага с две точки за тестване и контрол. Според него това било "добра сделка" В края на февруари министърът преряза лентата на новоизградената държавна лаборатория за изследване на храни. Тогава министърът обяви, че в нея са инвестирани 2 млн. лева. Сега е готов да плати за придобиване на частната лаборатория пет пъти повече - 10 млн. лева. Такава сделка може да е добра, но не за държавата, а за частната фирма. Според бившия зам.министър на земеделието Иван Христанов "златното" оборудване на "Евролаб" не струва повече от 3 млн. лв.

Сагата с частната "Евролаб 2011" не само не върви към финал, а се заплита още.

За да оправдае огромната сума, Вътев обясни, че имало риск "Евролаб" да съди държавата и да получи под формата на неустойки още повече пари. Но това не звучи сериозно - вече са приети или са пред приемане са законови промени, които ясно казват, че контролът върху вноса на храни в България може да се упражнява само от компетентни държавни органи. Освен това ГКПП "Капитан  Андреево" бе включен в специалния списък на националните обекти със стратеческо значение. Това означава, че частната "Евролаб 2011" не може да претендира за неустойки, задето повече няма да може да работи на границата и да събира десетки милиони.  

 

Битки

Въпросната лаборатория на "Евролаб 2011" е в основата на битката за връщане на ГКПП-то под контрола на държавата. "Капитан Андреево" -  един от най-големите сухоземни пропускателни пунктове в света,  от години е нещо като анклав на частна фирма, на която държавата още миналото десетилетие бе отстъпила целия контрол върху вноса на храни от и през Турция. Това са огромни приходи, а и огромна отговорност, от която БАБХ бе дезертирала.

Едва при кабинета на Кирил Петков бяха направени стъпки за промяна на сигуацията. Оказа се обаче, че "Евролаб" няма никакво намерение да се откаже "без бой" от "златната" граница и да се изнесе от помещенията, които са собственост на държавата - дори и след като "Кап. Андреево" бе обявен за стратегически обект с национална важност. И в момента текат множество дела, загова е повече от странно, че правителството в оставка внезапно се е разбързало да плати за частната лаборатория "обезщетение". 

 

Тълкуването на министъра 

На ГКПП Капитан Андреево ще работят две лаборатории за проверка на плодове и зеленчуци и това е добра сделка, която бе постигната след сериозни усилия на Българската агенция по безопасност на храните, заяви агроминистърът на  среща с агробизнесмени в Старосел. 

„След много сериозни усилия и юридическа кореспонденция БАБХ постигна голям успех. Срещу 10 млн. лв. съществуващата лаборатория на Капитан Андреево, в която работеше „Евролаб 2011“, ще премине в ръцете на държавата и никой там повече освен държавата няма да контролира плодове, зеленчуци и храни за човешка консумация“, заяви Вътев. Смесвайки основни понятия, той обясни, че при едностранно прекратяване на договора можело БАБХ да плати неустойки в значително по-голям размер и да се водят дълги съдебни процеси, а извънсъдебното споразумение целяло да се намали "дължимия размер на обезщетението на 10 млн. лв., като всички подобрения в сградата, извършени от фирмата, както и цялото лабораторно оборудване на частната фирма да останат в собственост на БАБХ.

Министърът поясни, че по силата на същото споразумение акредитацията на лабораторията се прехвърля на БАБХ, която ще може веднага да започне да обработва проби от пристигащите от Турция камиони с храни и да събира таксите за изследванията. Вътев се позова на експертиза на вещо лице, според която частната фирма можела да търси, вкл. по съдебен ред, "многократно по-големи неустойки, обезщетения за вреди и пропуснати ползи". 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?