Медия без
политическа реклама

МВР атакува ГКПП за корупция и контрабанда

Смесени екипи от ГДБОП, НАП и митниците са поели контрола върху проверките на трафика

16 Апр. 2024
БГНЕС архив

МВР атакува в показна акция Граничните контролно-пропускателни пунктове в цялата страна, като обявената цел е противодействие на корупцията и контрабандата. Това става ясно от официално съобщение на МВР.

Според него, действията в операцията се осъществяват от служители от ГДГП, ГДБОП, Агенция „Митници” и Националната агенция за приходите. Извършва се контрол по създадената организация на работа за нормален пропускателен режим - чрез разчет на силите и средствата; провеждане на ротация на служителите, работещи в рискови за корупция зони или изпълняващи рискови за корупция дейности. Задачата е недопускане на преминаване на недекларирани стоки без да бъдат платени дължимите митнически такси и данъци, твърди вътрешното министерство. 

Смесените екипи контролирали и реда за проверките на преминаващите през гранични пунктове хора и превозни средства. В рамките на превенцията на корупционни практики и злоупотреба със служебно положение проверяващите провеждат вторични беседи с преминалите през митническа и гранична проверка пътници за установяване на евентуални проблеми и инциденти, възникнали при преминаването им през страната. 
Операцията се реализира по разпореждане на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, съгласувано с Министерството на финансите. Заложената цел е засилено противодействие на контрабандата и други престъпления през държавната граница, твърди още МВР.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

МВР, ГКПП

Още по темата