Медия без
политическа реклама

"Капитан Андреево" ще бъде обявен за обект на националната сигурност

"Прави се всичко възможно "Евролаб" да се върне на българо-турската граница", смята уволненият шеф на БАБХ Христо Даскалов

06 Окт. 2022
Новият шеф на БАБХ Христо Вълчанов увери, че се полагат всички усилия на ГКПП "К. Андреево" да заработи държавна лаборатория, но трябва време
Новият шеф на БАБХ Христо Вълчанов увери, че се полагат всички усилия на ГКПП "К. Андреево" да заработи държавна лаборатория, но трябва време

Сюжетът с уволнения шеф на Агенцията по храните Христо Даскалов продължава и днес, след като той и наследникът му Христо Вълчанов си отправиха взаимни обвинения в ефира на двете национални частни телевизии. В споровете отново изникнаха въпросите кой ще изпълнява фитосанитарния контрол на "Капитан Андреево" и ще бъде ли върната частната лаборатория "Евролаб", чийто договор бе прекратен от Даскалов, а междувременно служебният земеделски министър Явор Гечев обяви, че се готви решение на МС за обявяването на части от граничния пункт като обект на националната сигурност.

"На 2 август, когато започна служебното правителство, се запознах с вътрешния министър Иван Демерджиев и с премиера Гълъб Донев. Разговаряхме дали ще остана директор на агенцията. Разговорът беше за "Капитан Андреево". Те изразиха тяхната воля всичко започнато да продължи. Това беше условието да остана и да продължа тази длъжност. На 30 август, когато бяха обявени листите, трябваше да изляза в отпуск, което направих (заради участието му в изборите като кандидат за депутат от ПП - бел. ред.). Същият ден в кабинета ми дойде зам.- министърът Крум Неделков. Предните дни бях поставил пред министъра въпроса, че искам да оставя Оля Караджова за мой заместник. Но Неделков ми каза, че по-висша воля е наредила, че трябва да е задължително Христо Вълчанов", разказа пред Нова телевизия Христо Даскалов.

По думите му за този 1 месец това, което Вълчанов е направил в Агенцията, е "точно обратното на това, което трябваше да се случи". "Той е човекът, който започна процедурата за отдаване отново за 10-годишен срок на контрола на границата на тази фирма "Евролаб"", заяви Даскалов. Въпросната фирма близо 10 години се занимаваше с обработката на документите, взимането на пробите за фитосанитарния контрол, както и със свързаното с това обслужване на камионите, като в последствие в работата й бяха открити различни нарушения.

"Нищо не беше направено от това, което говорихме. Не се работеше за новата лаборатория на граничния пункт", посочи Даскалов. Попитан, коя е тази по-висша воля, поискала Вълчанов да поеме БАБХ, Даскалов каза: "Разбирате кой стои над министъра. Предполагам г-н министър-председателят". Даскалов отрече да има уволнения в БАБХ по време на отпуската му. "Отпуската ми беше до 3 октомври, на 4 бях на работното си място. Има само двама човека, които са вътрешно разместени. Няма никакви назначени външни лица, нито пък някакви уволнения", каза той.

"Отстраняването на Христо Даскалов от Агенцията по храните е свързано с редица неща, които се случиха за един ден и не е свързано с работата по отношение на ГКПП "К. Андреево", заяви пък служебният земеделски министър Явор Гечев пред Би Ти Ви. По думите му Даскалов е уволнил и назначил по спешност хора, а не го е уведомил за това. По думите му той ще е народен представител, а след свършването на предизборната кампания той се е върнал на работа, макар в изборното законодателство да пише друго. Гечев добави, че се готви решение на МС а обявяването на части от пункта "Капитан Андреево" като обект на националната сигурност.

На свой ред Христо Вълчанов заяви, че "Евролаб" категорично няма да се върне на територията на "Капитан Андреево". "Това е решено на най-високо ниво. Полагаме всички усилия, за да заработи държавна лаборатория. Но трябва време. И аз искам от днес за утре да я направя. Със заповед на министър е създадена работна група, която работи да се обяви "Капитан Андреево" като обект от националната сигурност. Създадена е група, с моя заповед, която работи да се обяви като критична инфраструктура. Група юристи работи върху казуса да направим поръчка по спешност за лабораторно оборудване", обясни Вълчанов.

По думите му тезата, че много отровни продукти са изядени, е хиперболизирана. "Над 90% от миналите през "Капитан Андреево" стоки и продукти за консумация отиват в Европа - Германия, Франция, Италия. Получаваме дерогация, когато има проблем. Това са 10 г., да не злоупотребяваме със страховете на хората", призова Вълчанов.

 

ТОРМОЗ

"Отстранен съм заради казуса "Капитан Андреево", категоричен бе Христо Даскалов пред Би Ти Ви. "Прави се всичко възможно тази фирма да се върне на българо-турската граница. Вече минаха 2 месеца и малко, така че нищо не се е придвижило към този момент на пункта. Така че като стане и като се реализира тази идея за вкарването на обекта като част от националната сигурност, тогава бих признал, че съм се объркал", заяви Даскалов.

По думите му има тормоз към хора, отправяни от страна на Христо Вълчанов. "Трябва да ви кажа, че има сигнали за тормоз от страна на доктор Вълчанов върху някои служители, особено тези, които бяха лоялни към тази идея по отношение на "Капитан Андреево" и това наложи всъщност аз да се върна", добави Даскалов.

 

Още по темата:

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов е освободен от длъжност. Това съобщи на брифинг зам. министърът на земеделието Крум Недялков.
Още данни по аферата "Капитан Андреево" ще бъдат предадени на прокуратурата и ГДБОП (Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Това съобщиха зам-министърът на земеделието Иван Христанов и шефът на Българската агенция за безопасност на храните проф.
Поредица съдебни решения неочаквано обърнаха хода на битката на кабинета "Петков" за връщане на държавата на "частната граница", оформила се през последните десетина години на ГКПП "Капитан Андреево".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?