Медия без
политическа реклама

Уволниха шефа на БАБХ, осветил скандала "Капитан Андреево"

Служебният премиер освободи проф. Христо Даскалов, след като се разбра кой печели изборите

БГНЕС

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов е освободен от длъжност. Това съобщи на брифинг зам.-министърът на земеделието Крум Недялков. Със заповед на служебния премиер Гълъб Донев на мястото на Даскалов се връща Христо Вълчанов, който до днес беше зам.-директор на БАБХ.

Проф. Даскалов беше един от главните разобличители на скандала ''Капитан Андреево''. В края на май БАБХ успя да прекрати договора с частната фирма ''Евролаб 2011'', която в продължение на 10 години се занимаваше с обработката на документите, взимането на пробите за фитосанитарния контрол, както и със свързаното с това обслужване на камионите. 

През лятото скандалът, нашумял като "частната граница", се задълбочи, когато в медиите изтече запис, в който се чува как бивш шеф на агенцията по храните уговаря Даскалов да не пречи на частната фирма и му предлага папка с документи,  в която има и пари. 

Вече бившият директор на БАБХ е убеден, че уволнението му е свързано с казуса "Капитан Андреево". Но според зам.-министър Крум Неделков проф. Даскалов, който бе в отпуск като кандидат за парламента в листата на ''Продължаваме промяната'', се е върнал на работа, преди Централната избирателна комисия (ЦИК) да обяви поименно избраните депутати в новия парламент. Освен това професорът бил подписал анекс към изтекъл договор, уволнил служители и се командировал в Италия на разноски на агенцията. 

Даскалов обясни пред Mediapool, че действително се е върнал на работа, преди ЦИК да обяви официално резултатите от вота, но за такова нещо се налага административно нарушение. Отрече да уволнявал когото и да било и заяви, че е подписал договори, с които да попречи на частната фирма ''Евролаб 2011'' да върне лабораторията си на границата. ''Установих, че в мое отсъствие е подготвяна почвата за това от моя заместник, назначен от служебното правителство", каза Даскалов.

За пътуването до Италия той обясни, че е заминал като ръководител на проект на БАБХ по европрограмата за наука и иновации "Хоризонт 2020" и в това няма нищо нередно и странно. 

Във ''Фейсбук'' Христо Даскалов коментира: "Връщането на старите корупционни схеми започна още преди ГЕРБ да са изпълнили отговорността си да направят редовно правителство''. И посочва, че върнатият начело на БАБХ Христо Вълчанов ''е човекът, който в края на 2021 г. започна процедурата за нов 10-годишен договор с частна фирма на границата''.

''Знаете всички факти по случая Капитан Андреево. Знаете за заплахите, за опитите за подкупи, за черната кампания срещу всички нас, които „посегнахме“ на любимата фирма на Борисовата власт. Знаете за партийните функционери на ГЕРБ, свързани с фирмата на границата. Знаете, че направихме всичко, за да спрем реставрацията на „Евролаб 2011“ на Капитан Андреево. Това е отговорът на държавата'', пише още Даскалов.

Прави впечатление, че служебният кабинет не посмя по-рано да отстрани шефа на БАБХ, а сякаш изчака да види резултата от изборите, за да го махне. 

''Сега'' припомня:

 

В последните дни лабораторни драми разтресоха граничния пункт „Капитан Андреево“.
Бившият директор на БАБХ проф. Пламен Моллов е дал на настоящия шеф на агенцията проф. Христо Даскалов папка, за която първоначално твърдял, че е пълна с документи. Оказало се обаче, че вътре имало пари, заяви пред Би Ти Ви и Нова тв проф. Даскалов.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?