Quantcast
Полша стана напълно независима от руския газ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Полша стана напълно независима от руския газ

Днес бе открит "Балтик Пайп"
5 036
 EPA/BGNES
Полският президент Анджей Дуда, премиерът Матеуш Моравецки и датската премиерка Мете Фредериксен откриват газопровода

Полша, Норвегия и Дания откриха днес официално стратегически газопровод, който в крайна сметка ще позволи на Варшава да стане напълно независима от руските доставки, предаде Франс прес.

"Днес откриваме този газопровод, който беше полска мечта", каза полският президент Анджей Дуда при пускането в експлоатация на "Балтик пайп" (Baltic Pipe).

Капацитетът на съоръжението е 10 милиарда кубични метра газ годишно. 

Благодарение на успешните преговори с доставчиците на газ, работещи на норвежкия континентален шелф, ПГНиГ разполага в момента с диверсифицирано портфолио за доставки на газ по "Балтик пайп". То обхваща както договори, така и собствен добив на ПГНиГ Ъпстрийм (Upstream) - Норвегия, което ще осигури около 6,5 милиарда кубични метра през 2023 година и около 7,7 милиарда кубични метра през 2024 година. Това е около 80-90 на сто от около 8 милиарда кубични метра капацитет на "Балтик пайп", които ПГНиГ е резервирала, съобщи полската енергийна компания.

Само през последните четири месеца ПГНиГ е сключила договори за общ обем от около 4 милиарда кубични метра на годишна основа. Сред тях фигурират договори с норвежката група "Екуинор" (Equinor) за 2,4 милиарда кубични метра газ, както и редица договори за по-малък обем доставки, включително с "ТоталЕнержи" (TotalEnergies). Тези договори са с различни срокове на действие, а реализацията им ще започне в зависимост от условията по тях през 2022, 2023 и 2024 година, съобщи дир.бг. 

Вносът на газ през "Балтик пайп" ще бъде съобразен с търсенето на полския пазар, уточни компанията.

Междувременно ПГНиГ продължава преговорите с доставчици на газ, работещи на норвежкия континентален шелф, за да осигури оптималното използване на капацитета на "Балтик пайп" през идните години.

Ключови думи:

Полша, Балтик пайп

Още

Германия решава дали да даде на Украйна ракети "Пейтриът“

25.11.2022

2265
Двамата загинали от ракета в Полша бяха погребани с държавни церемонии

20.11.2022

575
Руски ракети паднаха в Полша и убиха двама души (ГАЛЕРИЯ)

16.11.2022

Обновена

12414