Quantcast

Медия без
политическа реклама

По нашето Черноморие няма да има руснаци това лято

Международен оператор отмени всички оферти до България за руски туристи

24 Май 2021
БГНЕС

Един от големите международни туроператори – TEZ Tour, спира да предлага българското Черноморие в Русия за летен сезон 2021, съобщи пред TravelNews Бейзат Туналъ, генерален представител на оператора за България. Фирмата работи с туристи от бившите социалистически страни, като за 2019-а е довела над 42 000 човека на почивка у нас. 

Сега обаче всичките й чартърни полети от Русия до Варна и Бургас ще бъдат пренасочени за сезон 2022 г. Всяка направена заявка от клиент ще бъде преглеждана индивидуално, а хотелите които потвърждават резервацията, ще я прехвърлят за следващия сезон. За непотвърдените заявки ще бъде предлагана алтернативна друга дестинация, съобщи още Туналъ.

"Причината за отмяната на програмите за България е, че все още има забрана на руските граждани да идват у нас с цел туризъм. От друга страна, не можем да реагираме и да напълним полетите евентуално само за юли и август. Така сезонът става изключително къс", обясни Туналъ.

Според него руските туристи ще се насочат към Гърция, Кипър, Египет и на по-късен етап към Турция, тъй като в момента имат забрана да ходят и там. Тези дестинации ще наблегнат да вземат всеки руски турист. Особено Гърция, която е насочила целия си маркетинг и реклама към Русия.

Турският министър на културата и туризма Мехмед Нури Енсой вече предложи на Русия да възобнови полетите за туристи към Анталия, Бодрум и Даламан, като след това може да се увеличи броят на летищата, които да приемат самолети с руснаци. При това Енсой заяви, че скоро Турция може да отмени задължителните PCR тестове за руски граждани при влизане в страната, защото Русия имала големи успехи в битката с коронавируса. 

Според  представителя на TEZ Tour засега може да се очаква от началото на юли да се реализира програмата за беларуски туристи към нашето Черноморие, а още от края на май започват чартърните полети от Естония. Сезонът обаче ще бъде "last minute", защото за туроператора е трудно да планира полети, които до последно няма да се знае дали ще бъдат осъществени. "Държавата се забави с пускането на програмата за подпомагането на чартърите с 35 евро на запълнена седалка за летния сезон. Тя е необходима в момента, за да стимулира полетите до България през юли, август и септември и да даде конкурентоспособност спрямо останалите пазари", твърди Туналъ.

В момента до българското Черноморие няма полети от Русия. Руската авиокомпания S7, например, отложи преди два дни програмата си до България за 26 юни. Русия обаче все още не позволява на гражданите си да идват в България, макар страната ни да не влезе в списъка на неприятелските държави.

Още по темата