Quantcast

Медия без
политическа реклама

Петролът поскъпна след иранската атака срещу бази в Ирак

Авиокомпаниите избягват въздушното пространство в размирния район

08 Яну. 2020Обновена
cms.groupeditors.com

Цената на петрола веднага тръгна нагоре след съобщението на Пентагона, че ирански ракети са поразили бази на САЩ в Ирак, предаде Си Ен Ен. Страхът, че започва нова ескалация на напрежението, кара купувачите трескаво да се запасяват, за да изпреварят нови поскъпвания.

Американският лек петрол повиши цената си с 1,2% и вече струва 63 долара за барел (159 литра), а сортът Брент се търгува за 69 долара на барел, което е с 1,6% повече от вчера.

След убийството на иранския генерал Касем Солеймани в петък международните пазари отбелязаха поскъпване на петрола с 4%.

"Отмъстителната акция на Иран не е изненада - тревогата е, че това е само началото“, каза пред телевизията директорът на пазарните проучвания в компанията „КлипърДейта“ Мат Смит. Президентът Доналд Тръмп сякаш потвърди думите му, защото заяви, че засега се оценяват щетите и „ще бъдат предприети всички необходими мерки за защита и отбрана“ на американския и съюзническия състав в района. Тръм се закани по-рано, че ще отвърне на всеки ирански удар, ако Техеран предприеме отмъщение за убийството на генерал Солеймани.  

В началото на седмицата имаше кратко успокоение на петролния пазар. Но ако сблъсъкът САЩ-Иран се изостри, скокът на цените ще бъде неизбежен и това ще удари цялата световна икономика, която напоследък показва тенденция към забавяне, прогнозират експерти. Всичко за атаката - ТУК.

 

Още по темата