Медия без
политическа реклама

Парламентът наложи мораториум на цените на тока, водата и парното

Предложението дойде от ГЕРБ-СДС, но беше ентусиазирано подкрепено от новите управляващи

15 Дек. 2021Обновена
Новото мнозинство одобри решение, което вероятно бързо ще отмени.
БГНЕС
Новото мнозинство одобри решение, което вероятно бързо ще отмени.

Неочаквано Народното събрание одобри решение, с което наложи мораториум върху цената на електроенергията, ВИК услугите и топлинната енергия на нивата от 1 януари 2021 г. Предложението дойде от ГЕРБ-СДС, но получи мощна и дори ентусиазирана подкрепа от новите управляващи. Това стана на фона на тежък спор по повод идеята на ПП да се създаде анкетна комисия, която да обсъди енергийната криза и предложения за справяне с нея.

Инициативата за мораториума изложи от парламентарната трибуна водачът на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Интересно е, че по-рано съпартиецът й Тома Биков говореше в точно обратния смисъл: "Да правим просто някакви предложения: „Ние предлагаме да не се вдига токът“, то няма да има стойност такова предложение, само ще губим време тук." На думата "мораториум" бурно реагира Рамадан Аталай от ДПС, който директно определи идеята като "голяма глупост" и посъветва бившите управляващи да не дават съвети на новите.

Оказа се обаче, че парламентарното мнозинство е напълно отворено към предложението. Тошко Йорданов - зам.-шефът на ИТН, който иначе е жесток критик на партията на Бойко Борисов, дори благодари за инициативата. "Има някои съмнения около това предложение, но понеже управляващите трябва да разсъждават практично и умно, а не да правят контра на опозицията постоянно, вие ще бъдете подкрепени за това предложение, и всъщност целият парламент, вероятно без ДПС, огромна група от българските депутати ще застанат зад това предложение. Не знам как ви хрумна, но съм изключително щастлив, че дойде от вас", обърна се Йорданов към депутатите от ГЕРБ-СДС.

Той се оказа прав - идеята беше подкрепена от 186 народни представители. Само двама от ПП бяха против, а по един от ПП и ДБ се въздържаха.

Как се случи

От ИТН помогнаха за приемането на решението. В началото Десислава Атанасова настояваше мораториумът да замести изцяло идеята да се създаде анкетна комисия. Ива Митева - бившият председател на парламента от ИТН, обаче предложи да се гласуват отделно въвеждането на мораториума и сформирането на комисията. Това направи по-удобно за мнозинството да одобри и двете предложения.

И друг важен момент - между внасянето на предложението за мораториума и гласуването му имаше прекъсване на пленарното заседание от около половин час. Това стана по искане на ПП. Вероятно именно тогава е била договорена подкрепата за идеята между различните парламентарни групи.

След гласуването Аталай примирено коментира, че на мнозинството е била подложена "динена кора". "Направихте най-големия популизъм. Фалирахте всички онези частни дружества, които пренасят електроенергия. Нямате никаква представа какво направихте със свободния пазар на електроенергията в България", предрече той. И допълни: "Това, което направихте, колеги, не е в интерес на гласоподавателите, а е в интерес на онези, които ви подхлъзнаха днес, но ще го разберете по-нататък."

Никой от управляващите не реагира, макар че в редиците им има опитни политици, които се занимават с енергийни теми - специално в ДБ и БСП. Малко по-късно началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова обяви на брифинг в Министерския съвет, че приетото решение ще бъде отменено. Не се разбра дали това, което казва, е обсъдено с парламентарното мнозинство.

Правителството на Кирил Петков очаква от парламента още утре да измени решението, с което въведе мораториум върху цените на тока, водата и парното. Мярката обаче няма да отпадне, а само ще се променят сроковете, в които ще действа.

 

За анкетната комисия

Въпросът за мораториума беше преплетен с продължилите над два часа спорове по предложението на ПП за анкетната комисия. В мотивите си новите управляващи записаха, че случващото се в енергийния сектор е водеща обществена тема през последните месеци, особено след заявката на енергийния регулатор КЕВР за ново покачване на цените на тока. Народното събрание не бива да остава безучастно, смятат от ПП. И посочват, че една нарочна временна комисия би спомогнала за провеждането на експертна дискусия по темата, въз основа на която да се намери и подходящо решение.

От трибуната Атанас Михнев от новата формация изложи и други основания. „В последните години всички знаем, че държавата е завладяна. Избират се уж независими органи от напълно зависимата допреди няколко месеца законодателна власт. Независимите органи прокарват някакви интереси на корупционери, които не ги виждаме в прокуратурата, защото нямаме прокуратура“, започна Михнев.

Той обяви за политическо предложението на КЕВР за повишаване на цената на електроенергията за битовите потребители. „В първия ден на кабинета „Петков“ те решават, че трябва да вдигнат цените на тока за гражданите. Не, държавническото нещо, което трябва да се направи, е независимите регулаторни органи да бъдат независими и да не вдигат цената на тока“, допълни той. А накрая се ангажира, че комисията ще каже „истината за цената на тока“.

От страна на ГЕРБ-СДС реагира бившият енергиен министър Теменужка Петкова, която подхвана темата още с обсъждането на дневния ред на парламента. Петкова обяви, че инициативата на ПП ще наруши сериозно Закона за енергетиката и работата на независимия регулатор КЕВР. "Парламентът няма правно основание да взима решения, свързани с цената на електроенергията", посочи тя, макар че в предложението такова нещо не се съдържа. Не стана ясно как приетият по-късно мораториум се вписва в представата на ГЕРБ-СДС за ненамеса в работата на КЕВР.

Напук на твърденията на ГЕРБ-СДС, че ще бъдат конструктивна опозиция, бившите управляващи вече ясно показват, че ще използват всяка възможност, за да разстройват работата на новото Народно събрание.

Намеси се и съпартиецът й Делян Добрев, който отрече, че предложението за ръст на цената на тока в първия ден на новото правителство е насочено срещу ПП. "Ако бяхте прочели Закона за енергетиката, щяхте да разберете, че това е точният ден, в който регулаторът трябва да обяви на обществено обсъждане решението, което смята да вземе от 1 януари", язвително се обърна Добрев към новите управници.

От ДПС , които обикновено застават на страната на бившите управляващи, показаха добронамереност към инициативата. "Да съставим комисията, да спрем с популизма, да престанем с атаките към институциите, защото, ако премахнете КЕВР, тогава, както каза премиерът, ще има още веднъж „Здравейте отново на всички“, но протестите ще бъдат пред Министерския съвет", коментира не съвсем ясно депутатът от движението Рамадан Аталай.

Мартин Димитров от ДБ изтъкна, че постоянната парламентарна комисия по енергетика ще бъде създадена най-рано след десетина дни, и е добре междувременно да се обсъдят политики за овладяване на цената на електроенергията. Като възможна мярка той открои временното въвеждане на диференцирана ставка на ДДС. Делян Добрев възрази, че това няма да реши по-големия проблем, а именно цените на тока за бизнеса.

Накрая мнозинството наложи създаването на комисията. За нейн председател беше избран Радослав Рибарски от ПП. Органът ще работи в продължение на един месец.

 

Политическа акция

От ПП продължиха да настояват, че КЕВР е нелегитимен орган, който е повлиян от външни интереси. "Съставът на КЕВР имаше и председател с изтекъл мандат. Предложението за индексация на цената на тока за битовите потребители е политическа акция. Ние сме против взимането на решения в последния момент от независими органи с изтекъл мандат", обяви Андрей Гюров, който оглавява парламентарната група на формацията, на брифинг в Народното събрание след създаването на анкетната комисия.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата