Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кабинетът поиска спешна промяна на мораториума за тока

В близките 3 месеца повишение на цената на еленергията няма да има, увери вицепремиерът Корнелия Нинова

15 Дек. 2021Обновена
Брифинг в Министерския съвет

Какви ще са действията на правителството във връзка с наводненията в страната и цените на тока, водата и газа?

Posted by bTV Новините on Wednesday, December 15, 2021

Правителството на Кирил Петков очаква от парламента още утре да измени решението, с което въведе мораториум върху цените на тока, водата и парното. Мярката обаче няма да отпадне, а само ще се променят сроковете, в които ще действа.

Това стана ясно от поредица коментари на началника на кабинета на премиера Лена Бориславова, която говори по темата вместо Кирил Петков. Той не се яви на брифинга в Министерския съвет в ранния следобед, на който трябваше да даде информация за дискусията с коалиционните си партньори по темата за овладяване на ценовия скок.

Че се върви в такава посока, се разбра на заседанието на новата парламентарна анкетна комисия за енергийната криза, провело се днес следобеда. На него членовете й постигнаха консенсус срокът на мораториума да бъде от 16 декември 2021 г. до 31 март 2022 г.

Откъде започна всичко

Само час преди правителството да информира какво предприема, за да намали цената на енергията за домакинствата от началото на новата година, Народното събрание изненадващо одобри въпросния мораториум по предложение на ГЕРБ-СДС. Идеята на бившите управляващи беше цените да се върнат на нивата от 1 януари 2021 г. Мярката получи подкрепата на 186 депутати. Против бяха само двама от ПП, а по един от ПП и ДБ се въздържаха. ДПС въобще не участва в гласуването.

Неочаквано Народното събрание одобри решение, с което наложи мораториум върху цената на електроенергията, ВИК услугите и топлинната енергия на нивата от 1 януари 2021 г. Предложението дойде от ГЕРБ-СДС, но получи мощна и дори ентусиазирана подкрепа от новите управляващи.

Малко по-късно се проведе споменатият брифинг в Министерския съвет, на който Бориславова обяви, че взетото от парламента решение ще бъде прегласувано на следващото му заседание. Тя определи гласуването днес като "смислово противоречие" и посочи, че не трябва некомпетентно да бъдат налагани мерки, които могат да доведат до по-голям хаос в обществото. Също подчерта, че отговорност на парламентарните групи няма да бъде търсена, тъй като те са свободни народни представители.

"Въпреки предложеното включване в дневния ред на всички парламентарни групи да бъде гласувана една временна комисия, която да се заеме експертно с този въпрос, "конструктивната опозиция" реши да предложи в зала, "на крак", мярка, която доведе до смут в обществото и до един несправедлив резултат поради липса на задълбочен анализ", коментира тя вечерта пред bTV. И спомена за консенсуса, постигнат от депутатите в анкетната комисия, да се внесе нов проект за налагане на ограничение в изменението на цените до 31 март следващата година. Така ще се запази нивото им, докато междувременно Народното събрание и ресорните министерства търсят решения на ценовия скок в дългосрочен план, обясни замисъла Бориславова.

Позицията на БСП остава непроменена

Привечер вицепремиерът от БСП Корнелия Нинова заяви пред bTV, че социалистите продължават да подкрепят идеята за мораториум. По думите й, подобни мерки са били въведени в някои европейски държави, като тя спомена Румъния и Унгария.

Нинова допусна, че при преразглеждането на решението, само ще бъде променена датата, от която да влезе в действие мораториумът. Според решението, което предложи ГЕРБ-СДС, а парламентът подкрепи, цените трябва да са на нивата от 1 януари 2021 г. А трябва да бъде от 16 декември, посочи Нинова. 

Като министър по икономиката Нинова увери, че през следващите 3 месеца повишение на цената на тока няма да има.

Какво ще върши анкетната комисия

Задачата на анкетната комисия е да обследва експертно какви са вариантите за противодействие на ново покачване на цените за бита и фирмите, посочи Лена Бориславова. Тя очерта два варианта - временно ограничаване правомощията на КЕВР да актуализира цените от 1 януари 2022 г. или промени в Закона за енергетиката, така че да има по-добър контрол и прозрачност върху ценовата криза и политиката на държавата. На практика първият вариант е почти същото като да се наложи мораториум върху цената на тока, водата и парното.

Енергийните дружества негодуват

С остра позиция по темата излязоха частните електроразпределителни предприятия и държавният Електроенергиен системен оператор. Те определиха случващото се като опит "държавната социална политика да се провежда през механизми за изкуствено задържане на цените на електроенергията". И посочиха, че подкрепата за домакинствата и уязвимите групи, засегнати от ценовия скок, трябва да се осъществява със средствата и инструментите на социалното министерство. По техни сметки предвижданото от КЕВР увеличение няма да доведе до ръст на приходите им. А накрая предупредиха, че се намират в остра ликвидна криза от септември насам, заради което електроенергийната система на страната е застрашена от колапс.

"Точно това е ефектът, който поражда предложението на ГЕРБ, изречен в зала без анализ. Именно срещу тези резки последици, които не постигат справедлив баланс, ние се обявихме и цялото Народно събрание се очаква да гласува в полза на цялото общество един променен акт, така че да не нараснат цените, но и да не колабира цялата система на енергетиката", коментира позицията Лена Бориславова.

Още по темата