Quantcast

Медия без
политическа реклама

ГЕРБ обяви работата на новия парламент за „два пъти по нищо“

Бившите управляващи показаха, че ще пречат всячески на работата на пленарната зала

15 Дек. 2021ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Даниел Митов

Напук на твърденията на ГЕРБ-СДС, че ще бъдат конструктивна опозиция, бившите управляващи вече ясно показват, че ще използват всяка възможност, за да разстройват работата на новото Народно събрание. Пример за тактиката им стана атаката, която организираха срещу дневния ред на днешното пленарно заседание.

Повод им даде действително мъничката програма, с която стартираха депутатите работната си седмица. В нея бяха включени гласуването на заявления за напускане на парламента от депутатите Яна Балникова и Лена Бориславова от ПП, както и промяна в ръководството на временната комисия за парламентарния правилник. Към този дневен ред управляващото мнозинство добави и създаването на временна комисия по въпросите за енергийната криза и предложения за справяне с нея.

Парламентарната група на „Продължаваме промяната” (ПП) остава временно с трима депутати по-малко. Днес стана ясно, че членовете й Лена Бориславова и Яна Балникова са подали заявления за напускане на Народното събрание.

След гласуването на програмата, Даниел Митов от ГЕРБ-СДС се оплака на трибуната от очертаващия се извънредно кратък работен ден. „Помня предишните два парламента, които очевидно бяха нагласени да бъдат с кратък живот, ни заливаха със законопроекти. Сега в момента имаме нищо и два пъти по нищо“, обяви той.

Последва го съпартийката му и бивш енергиен министър Теменужка Петкова. Тя обаче се фокусира върху искането за комисия по енергийната криза. „Българският народ, като види с какво се занимаваме, ще реши, че наистина има енергийна криза в България. Енергийна криза има тогава, когато има проблеми с доставките на енергийни ресурси. Няма информация за това“, изтъкна тя. И посочи, че ако става въпрос за цените на тока, това попада в правомощията на енергийния регулатор КЕВР. „Моля, когато се създава този дневен ред, все пак да се съобразявате, че държавността в България не започва от промяната. Държавност е имало и преди вас, ще има и след вас“, нахока Петкова новите управляващи. И така пренебрегна собствената си роля като енергиен министър за дългосрочните проблеми в енергетиката.

Същото отношение показа и ексминистърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който също излезе на трибуната. Той обвини пленарната зала, че иска комисия за енергийната криза, каквато нямало, а отказва да създаде такава за ковид кризата. „Умират хора и ние трябва да направим нещо“, обяви той. Нямаше кой да му напомни за лошото справяне с пандемията по време на неговото министерстване.

От мнозинството не обърнаха внимание и продължиха със заклеването на нови депутати на мястото на онези, които напуснаха, за да влязат в правителството. Бяха одобрени и заявленията на Балникова и Бориславова. Както вече стана известно, Бориславова ще заеме поста началник на кабинета на премиера Кирил Петков. Балникова пък става съветник на премиера по регионалните въпроси.

Кой е компетентен за шеф

Кратък спор предизвика изборът на Настимир Ананиев начело на временната комисия за парламентарния правилник. Той е депутат от ПП от квотата на партия "Волт". Александър Ненков от ГЕРБ-СДС обяви, че Ананиев не е юрист и има твърде малък парламентарен опит, за да заеме такава позиция.

Хамид Хамид от ДПС обаче възрази, че като бивш депутат от Реформаторския блок, Ананиев е станал шеф на транспортната комисия в 43-то НС именно с благословията на ГЕРБ. "Затова транспортът е на този хал в момента. Освен че има богат парламентарен опит, същият има и богат партиен опит. Аз знам за поне 7-8 партии, които е сменил, вие сигурно знаете за тридесет", иронично завърши Хамид.

Андрей Гюров, който води депутатите на ПП, обяви успокоително, че комисията има само едно заседание и Ананиев ще се справи. При гласуването новият шеф на комисията получи одобрението на всички, освен на ГЕРБ-СДС. Интересното беше, че и ДПС го подкрепи.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?