Quantcast
Още не е ясно колко българи са изгорели с ваканция в Гърция | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Още не е ясно колко българи са изгорели с ваканция в Гърция

Туроператорът "Музенидис травъл" не е във фалит, чака финансиране, увери министърът на туризма Стела Балтова
11 461
 Илияна Кирилова
Стела Балтова

Гръцкият туроператор "Музенидис травел" не е във фалит и очаква финансиране, което да реши финансовите му проблеми. Това заяви пред БНР министърът на туризма Стела Балтова, която е имала телефонен разговор с гръцкия си колега Хари Теохарис.

На 18 юни един от най-големите гръцки туроператори – “Музенидис травъл” (Mouzenidis Travel), анулира заради финансови проблеми всички резервации за хотели в Гърция до 26 юни, като препоръча те да бъдат преместени за след 1 септември или за сезон 2022 г. Информацията е изпратена до всички партньори на туроператора в Източна Европа, включително и в Русия. 

До момента не е обявено на колко българи са анулирани почивките, но вероятно са хиляди, защото чрез “Музенидис травъл” се извършват близо 70% от организираните пътувания на нашенци в Гърция. Българските туроператори, които работят с "Музенидис",  също не са обявили колко са засегнатите им клиенти.

"Ситуацията не е от вчера, проблемите на  туроператор са от доста време, но все още няма фалит", заяви министър Балтова. Тя съобщи, че е получила уверение от министъра на туризма на Гърция, че всички българи, които в момента почиват в Гърция, не трябва да се притесняват. Те ще довършат спокойно почивката си и ще бъдат извозени до дестинацията, откъдето са дошли.

Какво ще стане с клиентите, които са платили за ваканцията си и тя предстои, не е ясно. В Гърция фирмата има застраховка, но няма Гаранционен фонд, който бързо да възстанови парите на потребителите. Според министър Балтова гръцкият туроператор очаква кофинансиране, което да реши проблемите му с ликвидността. "Ще следим как се развива ситуацията и ще вземем адекватно решение", каза Балтова.

От “Музенидис травъл България” също поясняват, че компанията-майка се надява да получи помощ от гръцката държава до 26 юни, за да бъде спасен бизнесът им и да могат да се разплатят по веригата. Пред сайта Travel News управителят на “Музенидис травъл България” Тодор Севастакиев заяви, че гръцката държава е дала уверение, че ще отпусне средства, за да не се стигне до несъстоятелност. 

“Хотелите в Гърция отказват да приемат резервации от местната компани –майка “Музенидис травъл”. Причината е, че туроператорът им дължи пари. Други местни хотели, които няма да отворят и тази година, отказват да връщат пари на "Музенидис травъл" и прехвърлят резервациите за 2022 г. Парите на фирмата и на клиентите са блокирани в хотелите. Туроператорът е задлъжнял към партньори и клиенти в страната, и в чужбина. Централата се застрахова и анулира резервациите сега, за да не пристигнат туристи на място и да им бъде отказано настаняване в хотелите. Затова прехвърлят резервациите за по-късен етап през есента или за сезон 2022 г.”, обяви Тодор Севастакиев.

Оказва се, че гръцкият туроператор работи и с около 600  български турагенти, които купуват от него пакети за настаняване в цяла Гърция.  “След съобщението за преустановяване на работата на “Музенидис” на десетки български фирми - наши членове, се наложи да платят повторно всички резервации до 26 юни - един от най-силните периоди за пътувания на български граждани към Гърция. Направихме го само, за да защитим интересите на нашите клиенти и да не провалим техните почивки. Но поради обемите на резервациите, които българските агенции имат към „Музенидис травъл“, такова повторно плащане до края на сезона е абсолютно невъзможно“, заяви пред Travel News Павлина Илиева, председател на Обединение "Бъдеще за туризма". Тя и колегите й са убедени, че до тази криза нямаше да се стигне, ако съществуваше Гаранционен фонд и българските туроператори бяха получили навреме финансова подкрепа от държавата.

Още

Гърция от днес глобява за отказ от ваксинация

17.01.2022

2030
Германия отчете мрачен рекорд на заразени с Омикрон

16.01.2022

5736
5.6 по Рихтер с епицентър в Гърция усетени в България и РС Македония

10.01.2022

920