Медия без
политическа реклама

Необслужваните бързи кредити са нараснали с над 20% за година

Инфлацията вдигна средния размер на потребителския заем до 10 800 лв.

28 Ноем. 2022
Илияна Кирилова

Размерът на необслужваните бързи кредити е достигнал до 346,4 млн. лева в края на септември. Това е с 23,2% (65,3 млн. лв.) повече спрямо миналата година, показва статистиката на Българска народна банка (БНБ).

Търсенето на бързи кредити се активизира през последната година и отново достига нивата от преди пандемията. Към края на септември дружествата, специализирани в кредитиране, отчитат предоставени потребителски заеми за 4,295 млрд. лв. при 3,488 млрд. лв. година по-рано. Увеличението е с 23,1% спрямо края на третото тримесечие на 2021 г. - почти колкото е ръстът и на необслужваните заеми.

Над 70% от бързите кредити са предоставени на домакинствата. Въпреки, че се наричат бързи кредити заради краткия срок за връщане на парите и по-лесното отпускане в сравнение с условията на търговските банки, статистиката на БНБ показва, че най-много нараства отпускането на заеми с погасителен план над 5 години. В края на септември техният дял вече преобладава и достига 1,849 млрд. лв.

По-високи заеми

Инфлацията е довела до увеличаване на сумите, които потребителите заемат. Около 10 800 лв. е средният потребителски кредит в последните месеци, докато в началото на годината средната сума е била 8835 лв., показват данни на БНП Париба Лични Финанси.

Отново заради инфлацията и високите цени на енергията потребителите показват повишен интерес за финансиране на изолация на жилища, смяна на дограма, покупка на климатични системи като инверторни климатици и дори термопомпи. За този тип ремонти се теглят заеми около 11 200 лв.

Расте и търсенето на финансиране за ремонт автомобили, както и за покупка на автомобили втора ръка. Средната сума на тези заеми също се вдига значително - с 25-30%. За ремонт на колата вече се теглят заеми за над 5270 лв., а покупката на кола на старо се финансира с около 11 470 лв. 

Засиленият интерес към покупка на кола на старо се обяснява със силно ограниченото предлагане на употребявани автомобили заради затруднения в доставките. Първо, защото в Западна Европа производството и доставките на нови автомобили са силно забавени заради липса на компоненти. Така хората по-дълго експлоатират автомобилите си и това води до дефицит на пазара "втора ръка" в България. На второ място е търсенето на по-икономични автомобили заради покачващите се цени на горивата.

Потребителите през последните месеци усилено търсят финансиране и за покупка на мебели, където размерът на заемите също е скочил с около 30% до над 7500 лв. средно.

Традиционно търсени са и кредитите за обединяване на задължения - една трета от всички, отпуснати от БНП Париба Лични Финанси заеми. И при тях се наблюдава ръст на отпуснатите суми с около 27%.

Банките у нас вече вдигат не само таксите, но и лихвите.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата