Медия без
политическа реклама

Министър: Рекламата на България в интернет да е без обществени поръчки

Трябва да сме гъвкави и бързи, за да сме конкурентни на Гърция и Турция, казва Илин Димитров

16 Окт. 2022
 Трябва да влезем в телефоните на европейците, този вид реклама е най-доброто съотношение цена-добавена стойност, смята служебният министър Илин Димитров.
Pixabay
Трябва да влезем в телефоните на европейците, този вид реклама е най-доброто съотношение цена-добавена стойност, смята служебният министър Илин Димитров.

Служебният министър на туризма Илин Димитров излезе с нова идея за рекламата на България като туристическа дестинация. Той се обяви за рекламиране на страната ни в социалните мрежи, без да се минава през провеждане на обществена поръчка.

Димитров вече призова новоизбрания парламент както и бъдещото редовно правителство да предвиди в бюджета за догодина драстично завишаване на парите на национална туристическа реклама до 100 млн. лв. при 18 млн. лв., гласувани за тази година. Според него само с по-висок бюджет може да се конкурираме за привличане на туристи с Гърция и Турция, където се изливали стотици милиони за туристическа реклама.

Сега служебният министър апелира да се направят законови промени, които да позволят по-бързо и без излишни разходи и тромави процедури да се излъчват видеоклипове, банери и други рекламни послания за туризъм в България във Фейсбук, Туитър, Инстаграм, Тик Ток и други световни платформи.  На сайта на Министерството на туризма вече е публикуван за обществено обсъждане проект на промени в Закона за обществените поръчка, които да освободят от процедурите услугите на платформите за споделяне на видеоклипове. В момента по подобен начин освободени от ЗОП са поръчките за закупуване на програмно време или осигуряване на предавания, които се възлагат на медии.

"Трябва да влезем в телефоните и лаптопите на европейците. Идеята е България да се рекламира в дигиталните медии и да бъдем гъвкави без процедура за обществени поръчки. Турция само днес има пуснати 570 реклами във Фейсбук и в Инстаграм. А нашите са 30, защото процедурата е тромава, оскъпява се ненужно", коментира Димитров пред БНР.

Според него този вид реклама е най-доброто съотношение цена-добавена стойност и позволява бърза реакция и рязък завой в стратегията поради някакви събития.

Промяната ще донесе по-ефективно и ефикасно осъществяване на целевите информационни кампании за запознаване на още по-широк кръг от обществеността посредством най-съвременните технологии в информационния сектор, се посочва в мотивите на законопроекта. В тях казва, че технологичното развитие е довело до появата на нови видове услуги и предложения за потребителите, а зрителските навици, по-специално на младите поколения, значително са се променили като видеоклиповете или генерираното от зрителите съдържание, придобиват все по-голямо значение.

В мотивите се цитират и данни на агенция Statista, според които потребителите на социални медии в глобален мащаб  нарастват с около 500 млн. всяка година, като за 2022 г. се отчитат 4.59 млрд. потребители.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?