Медия без
политическа реклама

Министър Петков уволни двама от надзора на ББР

Председателят на съвета Стамен Янев се оплака, че от него скрили информацията за големите кредити

27 Май 2021Обновена
Среща - разговор с членовете на Надзорния съвет на ББР

Среща - разговор на министъра на икономиката с Надзорния съвет на Българска банка за развитие

Posted by Министерство на икономиката и индустрията on Thursday, May 27, 2021

Министърът на икономиката Кирил Петков уволни двама от членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развитие, след като те не се явиха на обявената за днес среща-разговор. В нея участие взе само председателят на надзора Стамен Янев. 

Митко Симеонов и Велина Бурска бяха отстранени от поста си "на живо", тъй като разговорът бе излъчван онлайн на фейсбук страницата на икономическото министерство. "Нямам друг избор, от днес с мое нареждане Митко Симеонов и Велина Бурска са уволнени. След днешна дата за всяко свое действие те ще носят съдебна отговорност. Законът ми го позволява", заяви министър Петков.

От срещата днес се очакваше надзорниците публично да започнаят министъра, който е принципал на държавната банка, какви контролни функции са извършвали, така че да се спазват правилата за кредитиране на малки и средни предприятия. 

Преди седмица Кирил Петков изнесе имената на 8-те най-големи клиенти на ББР, които са получили близо 1 милиард лева заеми. Почти всички от тях, са свързани с политици и близки до властта бизнесмени.

Днес Петков спомена нови фрапиращи данни - от 1.9 млрд. лв. отпуснати от ББР кредити към частни фирми, 1.8 млрд. лв. са към 20 клиента.

Министър Петков прибегна до публична среща-разговор, след като стана ясно, че двамата надзорници Симеонов и Бурска, са гласували против предоставянето на поисканата от него информация за раздадените от банката големи кредити. 

Освен това двамата надзорници са бойкотирали плащането на такса към БНБ за разглеждане на предложението за тяхната смяна в надзора.

Ето какво написа във Фейсбук бившият зам.-финансов министър Георги Кадиев: БНБ е отказала да разгледа предложенията за нови назначения в Надзорния съвет на ББР, защото таксата за разглеждане на кандидатурите е платена от личната сметка на председателя на сегашния Надзорен съвет, а по наредба трябва да бъде платена от самата ББР. Но другите двама членове на Надзорния съвет са отказали да наредят плащане, ефективно саботирайки собствената си смяна.
Това никога не се е случвало при смяна на надзорни съвети на каквито и да е банки. И е аналог на 4-месечния неплатен отпуск на шефовете на ДАНС и разузнаването- поставяне на личните интереси над обществените.

Драмата с назначаването на нов Надзорен съвет на ББР става пълна и е символ на цялата ни държавност. БНБ е отказала да...

Posted by Georgi Kadiev on Wednesday, May 26, 2021

 

В Надзорния съвет на ББР остава сегашният председател Стамен Янев, който бе доскорошен заместник-министър на икономиката в правителството на Бойко Борисов. Изненадващо Янев бе назначен от служебния министър на икономиката за директор на Българската агенция за инвестициите. Той влезе в надзора на банката през август 2020 г.

"През цялото време съм се опитвал да получа информация за големите кредитни експозиции на банката. Не срещнах разбиране от колегите", обясни Янев на министъра. Той разказа за затруднена комуникация между надзора и Управителния съвет на банката. "Усещах колебания за предоставяне на информацията, обясняваше се, че документацията не е напълно изготвена. Исках на заседанията на Надзорния съвет да присъстват и Управителния съвет и да обясняват всеки кредит", каза още Янев. Той заяви, че докато е бил председател на надзора, банката не е отпускала големи кредити. От общо 36 заседания за този период, на една трета от тях Янев не е присъствал, защото е бил болен с коронавирус.

Стамен Янев се оплака и от неработещия одитен комитет към ББР. В сряда министър Петков смени тримата му членове в опит да си осигури достъп до информация за раздаваните от банката кредити.

"За съжаление, членовете на Надзорния съвет, по чието време са отпускани тези кредити, и които са сложени там, за да защитават интереса на държавата и на всички нас, не пожелаха да се явят на срещата", каза министър Петков.

Той обяви имената на хората, които ще предложи на БНБ за нови надзорници. Това са Васил Щонов и Валентин Михов. "Сменяме експертите от Агенцията за приватизация с топексперти, завършили най-добрите университети и работили в редица международни банки", посочи министър Петков и допълни: "От днес ББР няма да има опериращ надзор и това ще е така, докато БНБ не прецени дали предложените двама нови членове, не са подходящи".

От БНБ съобщиха по-късно днес, че ще спазят процедурата и сроковете за издаване на одобрение на нови членове в Надзорния съвет на ББР съгласно Закона за кредитните институции и Наредба 20 за издаване на одобрения за членове на управителния съвет (съвета на директорите) и надзорния съвет на кредитна институция. Срокът за даване на одобрение или отказ е до 60 дни от подаване на заявлението.  От централната банка посочиха, че към момента в БНБ няма подадено искане за одобряване на нови членове на надзорния или управителния съвет на ББР.

От БНБ информират още, че на 11 май 2021 г. – ден преди датата на назначаване на служебното правителство с указа на президента – в БНБ са постъпили искания от Кирил Петков за предварително одобрение за членове на надзорния съвет на ББР и от Стамен Янев - за предварително одобрение за членове на управителния съвет на ББР. Същите искания са били оттеглени от двамата на 21 май 2021 г.

Служебният министър на икономиката Кирил Петков заяви днес, че е внесъл в БНБ предложение за промяна на устава на ББР, в който се поставя таван на кредитите в размер на 5 млн. лв. "Тази банка е на всеки един данъкоплатец, затова оттук нататък трябва да следим този лимит да не бъде вдигнат", каза Петков.

За утре е насрочена среща на служебния министър с 8-те най-големите клиенти на ББР. „Искам да чуя истинските управители на тези фирми, да ги чуя как се развива техният бизнес план, работи ли и как виждат връщането на тези пари“, заяви министърът.

Кои са в Топ 8?

Кредити с размер над 140 млн. лв.:
“Слънчев ден” АД
“Благоевград БТ” АД
“Роудуей кънстракшън” АД

Кредити с размер над 115 млн. лв.:
“Маркет инвестмънт” АД (Техномаркет) 
“Интернешънъл инвестмънтс” ЕАД

Кредити с размер над 60 млн. лв.:
“Параходство БМФ” АД
“Транспект” АД
”Инса Ойл” ЕООД

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

ОЩЕ ОТ ИКОНОМИКА

Клиенти на Банка ДСК пропищяха от изпразнени сметки

16 Юли 2024

Нови барове и хотели никнат като гъби

15 Юли 2024

Заводът за кабели в Плевен с 1300 работници прекратява работа

18 Юли 2024

Новият СО2 данък ще засегне собствениците на къщи и коли

12 Юли 2024

МТ и община Царево се заели с таксата за Силистар

17 Юли 2024