Quantcast

Медия без
политическа реклама

ББР е била щедра и към Домусчиев и Румен Гайтански-Вълка

Икономическото министерство обяви 8-те компании, които са взели почти 1 милиард от финансовата институция

17 Май 2021
Илияна Димитрова
Българска банка за развитие бе създадена в подкрепа на малкия и средния бизнес, но най-големите й клиенти са големи компании

Държавната Българска банка за развитие (ББР) е била щедра не само към бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. Поради големия обществен интерес Министерството на икономиката разпространи списъка с 8-те компании, получили общо 1 млрд. лв. кредити от банката, създадена да финансира малките и средните фирми.

Сред компаниите, получили лъвския пай от евтините заеми, фигурират такива свързани с бизнесмените Румен Гайтански-Вълка, Георги Гергов, Кирил Домусчиев и Георги Самуилов.

Кои са в Топ 8?

Кредити с размер над 140 млн. лв.:
“Слънчев ден” АД
“Благоевград БТ” АД
“Роудуей кънстракшън” АД

Кредити с размер над 115 млн. лв.:
“Маркет инвестмънт” АД (Техномаркет) 
“Интернешънъл инвестмънтс” ЕАД

Кредити с размер над 60 млн. лв.:
“Параходство БМФ” АД
“Транспект” АД
”Инса Ойл” ЕООД

В неделя служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че започва пълна проверка в Българска банка за развитие, заради раздадени близо 1 млрд. лв. на 8 големи компании. "Над 500 млн. лв. от тях са получили 4 фирми, свързани с Делян Пеевски според журналистически разследвания", посочи Петков.

От изброените в списъка на МИ фирми, близки до Пеевски са “Благоевград-БТ,” “Маркет инвестмънт” АД (“Техномаркет”) и “Интернешънъл инвестмънтс” ЕАД.

“Слънчев ден” АД до началото на 2019 г. бе собственост на пловдивския бизнесмен и функционер на БСП Георги Гергов. Всъщност Гергов получава за "Слънчев ден" и Международен панаир Пловдив кредити от ББР за 31.8 млн. евро. В началото на 2019 г. той продава "Слънчев ден" на бизнесмена Ангел Палийски, дългогодишен президент на футболен клуб "Ботев" - Пловдив. За него бившият собственик на КТБ Цветан Василев твърди, че именно със заем от ББР е купил фирмата и че това е "сламеното лице на Пеевски", припомнят Медиапул и Капитал. Включването на "Слънчев ден" АД в списъка с топ заемите на ББР означава, че държавната банка е финансирала сделката с близо 90 млн. лв.

“Параходство БМФ” бе приватизирано от братята Кирил и Георги Домусчиеви, а “Инса Ойл” ЕООД е на Георги Самуилов.

Другият голям кредитополучател - "Транспект" е компания създадена да изкупи и рефинансира закъсалия автобусен превозвач "Юнион Ивкони" и част от "Етап адрес" с финансиране от ББР, информира "Капитал". Преди това "Юнион Ивкони" се контролира от близка до "Еврохолд" компания (влязла като кредитор) и основателят Ивайло Константинов - бивш депутат от ГЕРБ. През годините обаче компанията е приемана по-скоро за част от обръчите на ДПС и реално контролирана от Рамадан Аталай, припомня "Капитал".

По-рано днес депутатът от 45-ото Народно събрание Владислав Панев (Демократична България) написа в профила си във фейбук, че най-големият кредитополучател на Българската банка за развитие е фирма на Румен Гайтански-Вълка, а  Първа инвестиционна банка е най-голямата и инвестиция.

Фирмата "Роудуей кънстракшън" е получила най-големия кредит в историята на ББР - близо 150 млн лева, написа Панев.

С този кредит "Роудуей кънстракшън" е купила "Пътстройинженеринг" АД - сравнително малка фирма със седалище в кърджалийското село Груево. Предишният собственик на "Пътстройинженеринг" е бизнесменът Румен Гайтански.

"Тези 150 млн. лева се плащат на предишния собственик на компанията  - "Био майнинг" на Румен Гайтански Вълка. Същата "Био майнинг" строи по думите на държавните органи незаконно на територията на Държавно ловно стопанство Искър (където от месеци чакаме кмета Фандъкова да издаде заповед за събаряне)", пише Владислав Панов.

Той цитира данни от Търговския регистър, от които е видно, че кредитът е даден при лихва 3.75%. "Кредитът е доста изгоден, не заради лихвата от минимум 3.75%, а защото вноската по главницата за 2020 г. е едва 170 хиляди лева, т.е. над 0.1% от общия размер. Вероятно голямата част от плащанията са предвидени към датата на падежа през 2029 година. Дето се вика, дотогава я камилата, я камиларят,” коментира Панов.

"Иначе длъжникът "Роудуей" е на загуба от 3.4 млн лева за 2019 година. Консолидираните активи са за 169 млн лева, от които 159 милиона са в графата "търговска репутация". Ако не сте наясно какво значи това, това е разликата между счетоводната стойност на един актив (придобитите от "Роудуей акции" на "Пътстройинженеринг") и цената, на която е закупен той. Дано ББР са си свършили работата добре и тази репутация е реална", пише още Панов. Според разследване на "Капитал" действителният собственик на "Роудуей" е пак Гайтански.

Няма налично описание на снимката.

 

Владислав Панев припомня и друга топ-инвестиция на ББР. Става дума за налетите 140 млн. лв. в увеличението на капитала на ПИБ миналото лято. Покупката беше извършена на цена 5 лева на акция, при пазарна цена от 2.60 лв., а в момента е само 1.50 лв, пише Панев и допълва "загуба от 100 млн. лв. на държавата дотук".

"Бойко Борисов тогава каза, че сме щели да си върнем парите с лихвите (друг е въпросът, че върху акции не могат да се начисляват лихви). Тогавашният министър Лъчезар Борисов пък разправяше, че ББР щяла да има контрол върху управлението на ПИБ. Е, впоследствие на общо събрание на частната банка въобще не беше поставен въпросът за държавни представители в управлението й, нищо че ББР вече е собственик на близо 20% от капитала”, написа Панев в профила си във "Фейсбук".

 

 

Информация от Търговския регистър за най-големия кредит в историята на Българска банка за развитие. Фирмата Роудуей...

Posted by Vladislav Panev on Monday, May 17, 2021

До края на седмицата ще започне работа Комисията за прозрачност и контрол на публичните средства в ББР, съобщи Министерството на икономиката. Тя е създадена с цел проверка дали процедурите по отпускане на кредити съответстват на Закона за Българската банка за развитие и Устава на Банката. Комисията ще провери отпускането на всички кредити над 1 млн.лв. 

Проверката стана възможна след като министърът на икономиката Кирил Петков сключи договор за дарение с търговската банка, притежавала до момента 8 броя безналични акции, съобщи още икономическото министерство.

Оказа се, че ББР не е 100% дължавна, което пречи принципалът - министърът на икономиката, бързо да свика общо събрание, за да смени Надзорния съвет на банката. Незнайно защо 0,00055% от капитала на ББР се държи от Банка ДСК. Всяка от осемте акции е с номинална стойност 100 лева. Банка ДСК е прехвърлира на държавата правото на собственост върху акциите. Така министърът на икономиката, в качеството си на упражняващ правата на държавата като едноличен собственик на капитала в общото събрание на акционерите на ББР, може да предприеме всякакви допълнителни, необходими корпоративни действия,посочват от МИ.

Бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов, който от 2017 г. до 2020 г. е шеф на Надзорния съвет на ББР, заяви пред бТВ, че не знае кои са най-големите кредитополучатели на банката. Той посочи, че държавната банка има издаден пълен банков лиценз от БНБ и работи като всяка търговска банка със всякакъв тип клиенти. Кредитирането на големи компании не било в разрез с устава на банката. По думите му само 0.8% от получилите заеми фирми били големи и те формирали 23% от кредитния портфейл на ББР.

На няколко пъти Лъчезар Борисов поясни, че раздадените заеми на големите фирми били с високо обезпечение, при това с по-високи лихви от тези по стандарните банкови кредити. Не стана ясно защо при тези условия, бизнесмени ще искат да теглят заеми от ББР вместо от някоя търговска банка.

Още по темата

ОЩЕ ОТ ИКОНОМИКА

Земеделците обявиха край на протеста

20 Септ. 2023

Миньорите се договориха с кабинета за въглищата

19 Септ. 2023

Бюджетът закъсва с приходите от ДДС

18 Септ. 2023

Бензинът и дизелът ще минат 3 лв. до края на септември

16 Септ. 2023

Близки до президента земеделци оглавяват протестите

15 Септ. 2023