Медия без
политическа реклама

Комитова: Шефът на Автомагистрали се оказва по-силен от министъра

Една и съща съдийка спира ключови кадрови промени в три важни държавни дружества

27 Юни 2021Обновена
БГНЕС

Софийският градски съд спря повторно вписването на ново ръководство на "Автомагистрали" ЕАД. Това става ясно от определение на съдия Мария Иванова Вранеску, отбелязано в партидата на държавната фирма в Търговския регистър.

Преди няколко дни същият съд спря за първи път вписването по жалба на старото ръководство, начело със Стоян Беличев. Строителният министър Виолета Комитова - принципалът на държавното дружество, е поискала повторно смяна на ръководството в петък, 25 юни. Същия ден съдът е определил ново спиране на регистрацията и отново причината е жалба от Беличев и останалите членове на ръководството на дружеството. 

Справка в документите в Търговския регистър показва, че и двете определения са подписани от съдия Мария Вранеску. И в двата случая тя постановява, че е необходимо решаване на спора по жалбите на старото ръководство по същество преди да се види дали да се впише новото. Аргументите в исканията са, че по закона за публичните предприятия се изисква за тези длъжности да се проведе конкурс. 

И в двата случая става дума за идентични ситуации. Министър Комитова издава акт за смяна на ръководството на „Автомагистрали“ и когато новият борд внесе в Агенцията по вписванията документите, смяната е атакувана от Стоян Беличев и колегите му с мотив – че за постовете трябва да има конкурс и че съветът на директорите на „Автомагистрали“ трябва да е от петима, а не от трима членове, тъй като дружеството е в категорията на големите предприятия.

Дни по-късно Комитова издава нова заповед за отмяна на предишната си заповед и издава нова с напълно идентичен текст, като документите отново са внесени в Агенцията по вписванията, но съд отново ги спира. Вероятно строителният министър е търсела възможност казусът да попадне при друг съдия при случайното разпределение на делата, но той отново се пада на Мария Иванова-Вранеску.

В понеделник регионалното министерство отново ще внесе документи за вписването на временното ръководство на „Автомагистрали“, съобщи пред БНР министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова. Тя обясни, че се иска вписването на временното ръководство от трима души до провеждане на конкурс за постоянно ръководство, състоящо се от петима души, който предстои в началото на юли, но съдия Мария Вранеску е отказала това вписване два пъти.

Комитова коментира, че съдия Вранеску е спряла още вписването на ръководството на Александровска болница, както и на Българската банка за развитие. „Аз вече виждам четири намеси на Мария Вранеску“, заяви министър Комитова и допълни, че бившият изпълнителен директор на „Автомагистрали“ Стоян Беличев е по-влиятелен от министъра на регионалното развитие към днешна дата. „Г-н Беличев и съдия Мария Вранеску много се тревожат, че аз искам за 15 дена да сложа временно ръководство.“
 

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова днес отново инспектира новострояща се отсечка от автомагистрала "Хемус". Този път мястото е участък 5 при бъдещия пътен възел с пътя Ловеч – Левски, уширението непосредствено до табелата на с. Александрово.

 

Софийски градски съд е спрял вписването на новото ръководство на държавното дружество "Автомагистрали". Решението на съда е взето вчера в късния следобед.

 

Друго решение на съдия Вранеску - за спиране на смяната в Търговския регистър и на ръководството на Българската банка за развитие, ядоса икономическия министър Кирил Петков. "Решението на съдийката от СГС е в пълно несъответствие със закона, защото актовете на Българската народна банка не могат да бъдат спирани. Когато вече пет седмици водим битката тази банка да започне да работи за обществото, за малките и средни предприятия, да не се дават на осем фирми един милиард, когато вече всичко е завършено и казва, че щом БНБ го е одобрила, трябва да се впише и не може да се спира, се получава дълбокото вътрешно убеждение на Мария Вранеску. Тя е взела решение днес в несъответствие със Закона да спре това назначение", каза икономическият министър. 

Веднага след това от СГС излязоха с позиция срещу Петков.  "Съответствието или несъответствието на съдебния акт със закона подлежи на проверка единствено по реда на инстанционния контрол, а не чрез недопустимо вмешателство в работата на съда чрез неуместни политически изказвания", бе записано в нея.

Софийският градски съд осъди критиките на служебния министър на икономиката Кирил Петков, който снощи в предаването "Панорама" изрази недоволството си спрямо съдийка от СГС, блокирала вписването на новия надзор на Българската банка за развитие.

Преди месец министър Петков отстрани двама от членовете - Митко Симеонов и Велина Бурска, от стария надзорен съвет, но те обжалват. Междувременно Петков предприе друг ход, за да елиминира гласовете на бойкотиращите стари членове - разшири състава на НС с още двама - Васил Щонов и Валентин Михов. Именно това назначение, одобрено от БНБ, е спряно от съдия Вранеску.

От определението на съдийката по казуса ББР става ясно, че то е свързано с жалба на един от старите членове на управителния съвет - Николай Димитров. Едно от нещата, които се иска да бъде вписано, е неговото заличаване. В исковата си молба той твърди, че исканията за вписване на министъра на икономиката се основават на нищожни негови и на управителния и на надзорния съвет решения. Според Димитров неговото отстраняване е на основата на неверни твърдения и липса на основания за предсрочно освобождаване. Съдът постановява, че не може да прецени основателността на исковете на този член на УС в регистърното производство и спира вписването, докато не ги разгледа по същество.

На Мария Вранеску се падна и друго важно вписване - на промените в ръководството на Александровска болница. И в този случай съдийката намери основания да откаже регистрацията.  

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?