Медия без
политическа реклама

Съдът блокира смяната на шефовете на "Автомагистрали"

Старите директори, назначени от кабинета "Борисов", се оплакали в съда от служебния министър Комитова

23 Юни 2021Обновена
БГНЕС
Досегашният шеф на "Автомагистрали" Стоян Беличев и бившият министър на регионалното развитие Петя Аврамова

Софийски градски съд е спрял вписването на новото ръководство на държавното дружество "Автомагистрали". Решението на съда е взето вчера в късния следобед. То е станало по искова молба на настоящия изпълнителен директор Стоян Беличев и другите двама членове на съвета на директорите - Александър Филев и Иван Коларов. Искът е бил подаден по-рано същия ден. Ходът на Беличев не е много джентълменски - само преди дни на среща с ресорния министър Виолета Комитова двамата си дадоха дума да се разделят "цивилизовано" - без обвинения, нападки и процедурни хватки, а директорът обеща да си тръгне в момента, в който новите имена бъдат вписани в Търговския регистър. 

Но ето че Беличев е оспорил смяната. По негов иск съдът е спрял регистрацията на новите шефове на "Автомагистрали", предложени от служебния министър на регионалното развитие. Аргументите са, че не са проведени директорски конкурси, а освен това съдът отбелязва, че по закон членовете на борда трябва да са петима, а не трима, както тя предлага. 

Така вписването на промените е блокирано. 

Комитова поиска да смени ръководството на "Автомагистрали", след като проверка откри, че държавната фирма е възлагала дейности на външни фирми, като им е плащала авансово големи суми за работа, която ще бъде свършена в следващи години Само за обезопасяване на свлачища и срутища са дадени 180 млн. лева аванси, а шест месеца преди крайния срок почти нищо от възложените дейности не е свършено. Заради тези договори Комитова смени цялото ръководство на Агенция "Пътна инфраструктура".

 

Ще се запознаем с решението на съда и тогава ще коментираме, каза говорителят на служебното правителство Антон Кутев. "В "Aвтoмaгиcтрaли" ca рaздaвaни милиaрди и тoвa нe e хубaвo Пoлaгaмe уcилия дa прoмeним нeщaтa в Бългaрия и мaкaр, и труднo щe ce cпрaвим", добави той. 

Още по темата