Медия без
политическа реклама

Построени са едва 38% от необходимите ни аутобани

Част и от по-новите отсечки от „Тракия“ вече са в тежко състояние

27 Септ. 2022
Трафикът по съществуващите ни магистрални отсечки непрекъснато се увеличава.
Илияна Кирилова
Трафикът по съществуващите ни магистрални отсечки непрекъснато се увеличава.

България се нуждае от минимум от 2100 км стратегически пътни участъци, но към този момент са изградени 870 км или едва 38%. Това стана ясно от последната пресконференция на служебния строителен министър Иван Шишков днес.

Той обобщи, че до 2000 г. са били построени 15,43% от магистралите. „От „Тракия“ - 167 километра, 112 километра от „Хемус“, „Марица“ - 23,9 километра, „Черно море“ - 11 километра“, добави министърът. За периода от 2000 до 2010 г. са били построени 140 километра магистрали. „ От „Тракия“ - 77 километра, „Хемус“ - 10 километра, „Струма“ - 17 километра, „Марица - 30,29 километра“. След 2010 г. до днес са построени 405 километра“, посочи Шишков.

Магистралите в строеж са 186 километра. „67 километра „Хемус“ за 1,2, 3 лот. „Струма“ - 17, „Европа“ - 14,5. Общо 186 километра. Магистрали с проектна готовност са магистрала „Русе-Велико Търново“, „Хемус“ - 96 километра, „Европа“ - 16,5 километра“, каза още министърът.

От бъдещите аутобани за Русе - Велико Търново има готови проекти за 75 км, за оставащите отсечки от "Хемус" - за 96 км и за "Европа" - за 16,5 км. "Магистралата до Велико Търново беше обявена за национален обект от сегашния служебен кабинет", каза той и уточни, че за обхода на Бяла днес или утре ще издаде заповед за одобряване на подробен устройствен план.

Министърът смята, че магистрала "Европа" е бил най-проблемният участък като забавяне. "В момента проектът е изцяло съгласуван с всички институции и утре ще бъде гледан на върховен експертен съвет. Предполагам, че до няколко дни ще бъде одобрен подробния устройствен план на магистрала "Европа", добави той. Става дума за отсечката между западния край на Северната скоростна тангента на София и пътният възел преди гр. Сливница. За участъка от Драгоман до границата със Сърбия от АПИ за пореден път обявиха удължаване срок за пускане - очаква се до края на тази година да бъде пуснато директното трасе. Всички останали дейности ще бъдат изпълнявани поетапно след това, уточни тя Десислава Паунова от АПИ.

В отговор на въпрос на „Сега“ колко от по-новите отсечки от автомагистралите ни, изградени в последните 20 години, са за основен ремонт Иван Шишков посочи участъка от Стара Загора до Ямбол, който бил „в изключително лошо състояние“. „Гаранционните срокове за него са изтекли“, поясни той. Според него и по магистрала „Марица“ има проблеми. "Ще трябва да се направи анализ за магистралите, нуждаещи се от основен ремонт. Част от проблема за рушащата се инфраструктура, и специално за магистралите, е голямата им натовареност. Да не забравяме, че трафикът по тях се увеличава все повече. Не е тайна, че от София за Варна се пътува през „Тракия“, добави той.

Относно забавеното пускане на тунела "Железница" на АМ „Струма“ Шишков отговори че причината е свлачището, за което вече има идеен проект на АПИ за неговото укрепване и той включва изграждането на подпорна стена.

Статистиката на ЕС показва, че България има едва 750 метра магистрали на 100 кв. км от територията си, а Хърватска, която влезе доста след нас в общността – 2,75 км или почти 3,7 пъти повече.

Още по темата