Медия без
политическа реклама

Министър Цеков сложи свой съдружник в борда на "Автомагистрали"

Четирима директори са отстранени заради масови нарушения на Закона за обществените поръчки

08 Март 2024Обновена
Министър Андрей Цеков трябва да обясни по какви критерии е избрал новите, макар и само временни, директори.
Илияна Димитрова
Министър Андрей Цеков трябва да обясни по какви критерии е избрал новите, макар и само временни, директори.

В разгара на напрежението около ротацията на властта министърът на регионалното развитие Андрей Цеков реши да уволни почти целия съвет на директорите на "Автомагистрали". Заповедта му е от 5 март. От нея лъха на скандали - и заради новите попълнения, и заради уволненията на хора, назначени след конкурси.  

Сред новите членове на борда на държавното предприятие е Стефан Атанасов. Забележителното е, че Атанасов е бизнес партньор на министъра и на съпругата му Деница. Пряката връзка между новоизлюпения шеф в "Автомагистрали" и семейство Цекови е "Веридея" ООД. 

Преди да стане министър, пред 2019 г. Андрей Цеков заедно с Атанасов учредява въпросното ООД. По-късно половинката на Цеков Деница го замества като съдружник  във "Веридея". А през миналия септември Стефан Атанасов прехвърля целия си дял (една трета от капитала на "Веридея") на министерската съпруга, при това съвсем безкористно  - дарява й го. 

Не е ясно заради какви експертни качества министърът е назначил тъкмо своя бивш съдружник в държавната фирма "Автомагистрали", която се прочу покрай недостроените отсечки на "Хемус", смени много директори в последните години и продължава да изпълнява важни и скъпи обществени поръчки за изграждане и поддръжка на пътища.

Другите нови началници в "Автомагистрали" също не блестят с експертиза.

Даниел Михалев е политически ангажиран 29-годишен младеж, участвал напоследък в избирателни комисии в Бургас и в Турция от името на коалицията ПП-ДБ, която излъчи и самия Андрей Цеков за министър. През ноември 2023 г. Михалев е регистрирал "Инсайт консулт”ЕООД.  Той е едноличен собственик и управител на фирмата, която е създадена за покупко-продажба на имоти, стоки, строителство и др. дейности.

Ивелина Маринова е била управител на "Пътни мрежи", "Вайпър 2 секюрити" и "Орион 02", сочи Търговският регистър. 

За Станислава Варадинова няма данни за бизнес активности, за обществено-политически - също.  В новата й месторабота обаче се говори, че е съпруга на полицай, ангажиран в разследването на случая с изчезналите пари за един от лотовете на магистрала "Хемус". 

Новата директорска четворка е назначена временно  - ще управлява "Автомагистрали" до провеждането на конкурс и избиране на титуляри.  

 

С червен картон

Отстранените членове на съвета на директорите са Владимир Трифонов, Гено Иванов, Калин Янков, Ивелина Крушкова. Поста си в борда запазва единствено Иван Станчев, който е и изпълнителен директор.  

На сайта на държавното дружество "Автомагистрали" все още стоят имената на старите директори, защото промените не са вписани в Търговския регистър. Трима от тях -  Владимир Трифонов, Гено Иванов, Калин Янков са назначени в борда, след като са спечелили конкурси с 5-годишни мандати. Излиза, че министърът ги уволнява по средата на мандатите им.     

В решението на Цеков изрично е записано, че освобождава четиримата от постовете им, но не и от отговорност. Това подсказва, че министърът разполага с данни за сериозни нарушения.

След публикацията  на "Сега" от МРРБ уточниха, че рокадата се налага заради инспекция на Агенцията за държавен и финансов контрол, която е установила масови нарушения на Закона за обществените поръчки.

"Смяната на ръководния екип на „Автомагистрали“ ЕАД цели ускоряване на дейностите и намиране на адекватни решения, свързани с дейността на компанията по отношение пътното поддържане, текущия ремонт и поддръжка и ново строителство на участъци от републиканската пътна и магистрална мрежа", пишат от МРРБ.

"Установено беше, че не е проведена нито една обществена поръчка", добави регионалният министър Андрей Цеков по-късно. Той натърти, че смените са съгласувани с ГЕРБ/СДС. А премиерът Николай Денков подчерта, че сред новите членове на борда на директорите има и хора на ГЕРБ.

 

"Визитки"

От МРРБ пуснаха и кратки данни за четиримата нови в съвета на директорите: 

Стефан Атанасов

е магистър по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, вписан в Софийската адвокатска колегия.

Даниел Михалев

е завършил право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Професионалният му път е преминал през две адвокатски кантори, одиторска компания, Софийски районен съд и нотариална кантора.

Ивелина Маринова

е завършила „Технология и управление на транспорта“ във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“, има магистратура „Икономика и финанси“ от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Работила е в банковия сектор, има опит в пътното строителство.

Станислава Варадинова

е юрист, работила е в частни компании, в Министерството на финансите - в дирекция „Оперативна програма „Административен капацитет“, в дирекция „Добро управление“ в Министерския съвет, в Държавната агенция за научни изследвания и иновации, в Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ при Министерство на иновациите и растежа.

Още по темата