Медия без
политическа реклама

Ще летим по четирилентов аутобан между Монтана и София

Строителството на скоростното шосе ще започне най-рано след 3 години заради "лошо наследство"

В Монтана регионалният министър Андрей Цеков разказа какви са плановете на МРРБ за пътните проекти в Северозапада.
МРРБ
В Монтана регионалният министър Андрей Цеков разказа какви са плановете на МРРБ за пътните проекти в Северозапада.

Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков обеща раздвижване на всички важни пътни проекти в Северозападна България, като призна, че реализацията няма да е бърза - заради натрупани в предни години грешки и закъснения. Цеков бе в Монтана, където разказа какви дейности ще кипят в следващите месеци.

„До 5 март приемаме оферти за избор на проектант за разширен идеен проект за модернизация на пътя Монтана - София с изграждане на тунел под Петрохан. Съществуващият вариант е за двулентов път, а това е недалновидно и неработещо решение", обяви министърът.

Новият проект ще е за изграждане на 84 км четирилентово шосе за скорост до 120 км/час. Трасето ще започва от обхода на Монтана и ще се свърже със Софийския околовръстен път. "Така ще имаме бърза връзка от Монтана до София“, поясни Цеков.

Оценката на офертите ще отнеме около два месеца. Тоест проектирането на скоростната отсечка може да започне още тази година. Време ще отнемат и сложните процедури за оценка на въздействието върху околната среда. 

Според министъра евентуален старт на строителството може да се очаква в период до 3 години. И Цеков като предшественика си Иван Шишков смята, че е добра да се пробва привличане на частно участие - чрез концесия или със създаване на смесено предприятие -  в ключови пътни проекти. Това би облекчило бюджета, който има огромни разходи за строителството на отсечки от 5-6 магистрали.

До два месеца ще започне строителството на скоростния път между Ружинци и Монтана, част от транспортната връзка Видин - Ботевград, съобщи още регионалният министър. Предвижда се 40-километровата отсечка да бъде с по две ленти за движение в посока. Изготвени са необходимите технически проекти, осигурено е финансиране от държавния бюджет. До издаване на разрешението на строеж остават някои съгласувателни процедури.

Пътят Видин - Ботевград, който ще е улесни транспорта по коридора между Бяло море и Дунав, е най-важният за развитието на Северозападна България, изтъкна Цеков. 

 

Лошо наследство

Министър Цеков коментира, че "за участъка между Монтана и Враца сме изправени пред едно неприятно и тежко наследство, свързано с липсата на утвърдено трасе". Имало е избран вариант през 2010 г., но през 2013 г. е констатирано, че той не отговаря на екологичните изисквания и пътната безопасност - преминава близо до действащи складове за боеприпаси. Оттогава трасето е изоставено и няма разработени нови варианти. Министърът е възложил  през декември разработване на разширен идеен проект с пълни геоложки проучвания за избор на ново трасе между Монтана и Враца с габарит на скоростен път. „Подадени са над 30 оферти за проектиране, до месец може да бъде избран победител. 

Ще запълним този транспортен вакуум между Монтана и Враца“, отбеляза министър Цеков. Но заради натрупаните грешки и забавяния строителните дейности дори в оптимистичния сценарий  ще започнат през 2027 г., призна той.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата