Медия без
политическа реклама

Регионалният министър внесе още повече хаос в изборите

Андрей Цеков искаше да отвори вратички в закона, които позволяват на Асен Василев да гласува

03 Ноем. 2023Обновена
Андрей Цеков се опита да направи услуга на колегата си Асен Василев
Илияна Димитрова
Андрей Цеков се опита да направи услуга на колегата си Асен Василев

Регионалният министър Андрей Цеков успя да внесе още повече хаос в и без това напрегнатата предизборна обстановка. Той се опита да насочи кметовете какво да правят с хората, попаднали в списъка на заличените избиратели. Точно такъв се оказа на първия тур неговият колега - финансовият министър Асен Василев, който не успя да гласува, въпреки че вдигна много шум по въпроса.

Казусът с Василев дойде заради адресна регистрация в САЩ, датираща още от 2000 г., която той и досега не си е направил труда да заличи. А според Изборния кодекс в местните избори могат да участват само граждани, които отговарят на принципа за уседналост – иначе казано, да имат постоянен и настоящ адрес в България през последните 6 месеца, като поне единият е в общината, където избирателят иска да гласува. В случая, това е Хасково, откъдето е родом Василев. Настоящият му адрес обаче е в Америка и затова избирателната комисия в хасковската секция, където той пробва да гласува на 29 октомври, го възпря. Финансовият министър се обърна към общинската избирателна комисия и към общината за помощ, но безуспешно.

В самия край на предизборната кампания Андрей Цеков се е захванал да му помогне. Регионалният министър е написал писмо до кметовете в страната, в което им тълкува разпоредбата в Изборния кодекс, в която се описва при какви обстоятелства избирател, попаднал в списъка на заличените лица, може да бъде допуснат до гласуване. За това алармира водачът на депутатите на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Според кодекса избирател, който е в списъка, може да подаде заявление до кмета да бъде изваден от него. Към заявлението трябва да приложи доказателства и документи, които удостоверяват правото му да гласува. Изборният кодекс не изброява какви могат да бъдат тези доказателства и документи. Затова Цеков е решил да ги уточни.

От писмото му излиза, че като основание за изваждане от списъка могат да послужат на практика всякакви документи – вписване в етажната собственост преди повече от 6 месеца; платени битови сметки за адреса – ток, вода, парно, даже интернет и телевизия; сключени застраховки; платени осигуровки; регистрация в бюрото по труда; други документи, които доказват „ползване на публични и обществени услуги“ на територията на страната; и официални документи (което засяга пряко Василев като избран за депутат и финансов министър - бел.ред.) – на парламента, на правителството, на съда, на президента.

Дали така Цеков иска да се допише законът, остава открит въпрос. Факт е обаче, че изрежда толкова много обстоятелства, които могат да послужат като основание заличеният да поиска да гласува, че от тях може да се възползва всеки. Не е ясно как голяма част от изброените документи могат да са доказателство за уседналост на точно определено място, както изисква Избирателният кодекс.

Писмото, естествено, е стигнало предимно до кметове на ГЕРБ, които са го препратили на Десислава Атанасова. А тя го публикува във Фейсбук, като го обвини, че превишава правомощията си, като указва на кметовете как да тълкуват закона.

От ведомството на Цеков се стреснаха и днес вечерта обявиха, че оттеглят писмото, защото "стана обект на предизборна злоупотреба". И заявяват, че ще инициират дискусия след изборите за промени в Изборния кодекс, с които, както се изразяват, да се "изчистят законови празноти, за да се гарантират по безспорен начин избирателните права и задължения на българските граждани".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата