Медия без
политическа реклама

В пътния сектор става все по-криминално

Новият ресорен министър сезира ДАНС за изчезнали кодове за тол системата

Андрей Цеков поема "щафета" от Иван Шишков. По вече утвърдена традиция всеки нов строителен министър започва да намира "скелети в гардероба" и Цеков не прави изключение.
МРРБ
Андрей Цеков поема "щафета" от Иван Шишков. По вече утвърдена традиция всеки нов строителен министър започва да намира "скелети в гардероба" и Цеков не прави изключение.

В пътностроителния сектор става все по-скандално и все по-криминално. Всеки нов министър открива безобразия, натворени от предшествениците му, вдига шум, а после идва следващият и повтаря "процедурата".

Андрей Цеков, който оглави Министерството на регионалното развитие в началото на юни, изненадващо съобщи в четвъртък, че са изчезнали първичните кодове за тол системата, наричана от бившия премиер Бойко Борисов "печатница за пари".  Тол чудото бе изградено срещу много пари от консорциум "Капш", българската държава си плати сметката и трябваше да получи цялата собственост върху системата, вкл. и пълния контрол върху софтуера.

Липсват изходните програмни кодове (source code), те са били предадени през  2018 и 2019 г., но ги няма в Агенция "Пътна инфраструктура", което блокира наблюдението и контрола върху системата, така че да може да събират дължимите тол такси, обяви в четвъртък министър Цеков. И добави, че е сезирал ДАНС за мистериозното изчезване.

 

95 ревизии  

Също в четвъртък стана ясно, че Агенцията за държавна финансова инспекция е открила сериозни нарушения в пътни поръчки за над 700 млн. лева. Ревизорите започнаха да проверяват батаците при възлагането на ремонтите още миналата година по нареждане на вицепремиера Асен Василев. Те трябваше да се фокусират върху анексите и допълнителните задания по вече сключени договори, довели до огромни преразходи на бюджетни средства през 2018-2021.

Проверени са 95 допълнителни и извънредни задания по договори на АПИ за пътна поддръжка на обща стойност 719 млн. лева. 90 от тях са в нарушение на закона, защото са "прераснали" от дейности по поддръжка в основни ремонти. 

За нарушения при възлагане на поръчките са съставени 69 акта за нарушения срещу 4 длъжностни лица, подписали допълнителните задания. По останалите 21 задания не е търсена административнонаказателна отговорност на виновните чиновници заради изтекли срокове, докладват инспекторите от АДФИ. Не става ясно дали констатациите от проверките ще бъдат предадени на прокуратурата.

 

Надцакване

Междувременно продължава мистерията с проверките на калпаво построените и некачествено ремонтирани шосета. Поредица министри се замерят с различни методи и технологии за обследване на пътищата. Най-ефектни бяха разкритията на Иван Шишков, който показа "ядки" от ключови пътни отсечки около София, за да илюстрира как изпълнителите са спестили асфалт. Дори без проби на места по магистрали и първокласни пътища с просто око се вижда, че строителите са икономисали материал - настилката е нагъната, пропаднала, надупчена. 

Но се надигна вълна от критики срещу Шишков (в която се включи и настоящият министър Андрей Цеков), че показаните проби нищо не доказвали, защото не били взети по правилния начин, а освен това проверените отсечки така или иначе били с изтекли гаранционни срокове и държавата не можела да прати калпавите изпълнители на "поправителен".

Буквално преди часове министър Цеков обяви, че започва нов цикъл от проверки - с фокус върху участъци, които все още са в гаранционен срок. Оказа се обаче, че новите инспекции ще се правят основно с профилометър - уред, който показва само гладка ли е настилката или има отклонения. А както стана дума, за много пътни отсечки и с просто око се вижда, че са хлътнали, набраздени, дори пропаднали, и дори няма нужда от мерене на профила, необходимо е друго изследване, в дълбочина, което да покаже защо са се образували "неравности".

 

Много шум за нищо

За съжаление в обществото все повече се нагнетява усещането, че в пътния сектор всяка нова власт се захваща да прави ревизии, проверки, анализи, одити, доклади, но не за да сложи ред, а с други цели. И макар че валят скандални разкрития и сериозни обвинения, включително и за криминални действия като безстопанственост, разхищения, подкупи и други форми на корупция, безобразията продължават, а обвинени и осъдени няма. Само бъркотията става все по-голяма.       

 

Още по темата