Медия без
политическа реклама

Държавата е изплатила над 90% от парите за пътните фирми

Магистрала "Европа" ще бъде завършена до 2 години, увери регионалният министър

28 Май 2022
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов в студиото на БНТ.
БНТ
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов в студиото на БНТ.

Над 90% от договорените суми за изплащане на натрупаните милиардни задължения на държавата към пътно-строителни фирми вече са преведени. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

"600 милиона лева от 650 вече са изплатени на пътните фирми. Подписаха се анекси, с които се продължава пътното поддържане. На практика почти е приключено разплащането", съобщи той при гостуването си в БНТ тази сутрин.

В края на миналата седмица Караджов разкри, че са изплатени малко над половината от въпросните дългове. Процедурата по разплащане се осъществява с няколко нива на контрол - вътрешен и през одобрение на всяка фактура от Министерството на финансите.

"Вече са изплатени 55% от средствата към пътните фирми според решението на Народното събрание, като се надявам до края на следващата седмица да бъдат изплатени на 100%", заяви на 20 май регионалният министър, уточнявайки, че "въпреки изчакването от 4-5 дни няма недоволство от страна на фирмите".

С парите за АМ "Хемус" са платени първите компенсации за тока миналата година, обяви пред журналисти в Бургас министърът на регионалното развитие и благоустройство Гроздан Караджов в коментар за какво са използвани парите от специалната сметка за строителството на

Днес пред БНТ той прогнозира също така, че до десет дни се очаква да приключи ремонтът на стария път на прохода Витиня, по който се движи тежкотоварният трафик.

"От понеделник ще качим обратно тежкотоварния трафик на магистралата в посока към Варна, като другата посока ще остане още два-три месеца долу, докато не приключи ремонтът. Подхванати са 2500 километра - довършваме стари проекти и започнахме нововъзложени трасета. Ще се извършва независим контрол, на случаен принцип при издаване на обектите", допълни Караджов.

По думите му за новото строителство има ясни разчети и заделени средства за всеки обект. "Ще се добавят средства за автомагистрала "Хемус" и автомагистралата, която свързва Видин с Ботевград", увери министърът.

Предстои подравняване на пътното платно на АМ "Тракия", ще се премаркират всички магистрали, ще се сменят всички мантинели и "котешки очи". Вече е започнал строежът и на последната отсечка от магистрала "Европа" между София и Калотина.

"Закъснение няма да има, до две години ще бъде финализирана. За "Струма" проблемът е наистина сериозен, предстои голяма среща между екипите на Министерството на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството", уточни Караджов по отношение на магистралата към Кулата.

Още по темата