Медия без
политическа реклама

Средства за "Хемус" през 2021 г. отишли за компенсации за тока

През лятото на миналата година са изхарчени 490 млн. лв.

20 Май 2022
Автомагистралата за Северна България се строи вече почти половин век и все още не е довършена.
АПИ
Автомагистралата за Северна България се строи вече почти половин век и все още не е довършена.

С парите за АМ "Хемус" са платени първите компенсации за тока миналата година, обяви пред журналисти в Бургас министърът на регионалното развитие и благоустройство Гроздан Караджов в коментар за какво са използвани парите от специалната сметка за строителството на магистралата. Караджов обясни, че когато е встъпил в длъжност, по сметката не е имало пари, защото по времето на служебното правителство е имало недостиг на средства и те са били изтеглени временно.

"При формирането на новия бюджет се разбрахме, че когато казусът с "инхаус" процедурите бъде разплетен, с постановление на Министерския съвет ще сложим достатъчно средства. Тъй като не е решен този казус, съответно там няма и средства", поясни той.

Караджов каза, че специалната сметка се налага, защото така е започнало строителство на "Хемус" още преди 5 години. Относно твърденията на ГЕРБ, че в сметката е имало над 1 млрд. лв., той подчерта, че в нея е имало около 490 млн. лв. през лятото на миналата година и точно тези пари са взети за компенсации за цените на тока.

"Кой носи гаранциите в момента за магистралата и кой строи? Строят частни фирми, които са пренаети от дружеството "Автомагистрали", но

 

гаранцията се носи от държавното дружество,

 

тоест от нас. Ние си плащаме и ние си носим гаранциите - това не е добре. И затова ги няма и парите", припомни строителният министър.

Караджов обясни още, че всеки момент се очаква специалното юридическо становище за рисковете, които могат да се случат при евентуално прекратяване на договорите за "инхаус". "Нека да видим какво ще решат работните групи по казуса с превозвачите", уточни той.

"Вече са изплатени 55% от средствата към пътните фирми според решението на Народното събрание, като се надявам до края на следващата седмица да бъдат изплатени на 100%", съобщи още Гроздан Караджов. Процедурата по разплащане се осъществява с няколко нива на контрол - вътрешен и през одобрение на всяка фактура от Министерството на финансите. Въпреки изчакването от 4-5 дни, няма недоволство от страна на пътно-строителните фирми.

Той констатира още, че пътната мрежа е в ужасно състояние, но

 

ремонтите не могат да започнат, защото непрекъснато се обжалват процедури.

 

От близо 1200 км пътища на територията на област Бургас близо половината са планирани за ремонт в следващите две години. Това е в унисон със стратегията, която обявих в началото на мандата, за 4 години да се опитаме да обновим изцяло пътната мрежа в страната, обяви вицепремиерът.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата