Медия без
политическа реклама

Бивш зам.-министър изпадна от борда на "Автомагистрали"

Конкурсът за директори в държавното предприятие приключи само с едно ново име

08 Февр. 2023
Август 2022 г.  Иван Шишков е назначен за служебен министър на регионалното развитие, а Захари Христов (вдясно) - за негов заместник.
БНР
Август 2022 г. Иван Шишков е назначен за служебен министър на регионалното развитие, а Захари Христов (вдясно) - за негов заместник.

В пороя от новини и тревоги незабелязано приключи конкурсът за директори в печално известното държавно предприятие "Автомагистрали". Утвърдени са три имена - две познати и едно ново. Дружеството, което стана емблема на схемите за заобикаляне на обществените поръчки чрез "инхаус" възлагане,  е едно от най-ветровитите места в държавата - всяко ново правителство сменя директори, и с конкурси, и без. 

След поредица скандали, уволнения и назначения "Автомагистрали" започна 2023-та година с пъстър петчленен директорски екип, в който влизат експолицай, бивш зам.-министър с филологическо образование, млада дама, утвърдила се като "дялан камък" по времето на ГЕРБ. Печелившите в току-що приключилия "кастинг" за директори, проведен от Министерството на регионалното развитие (МРББ е принципал на "Автомагистрали" ЕАД), са Иван Станчев, Ивелина Крушкова и Калин Янков. От ръководството е отстранен бившият зам.-министър  Захари Христов.   

 

Кои са победителите?

Иван Станчев и Ивелина Крушкова всъщност запазват досегашните си позиции, но след конкурса вече са подсигурени с петодишни мандати. И двамата са в борда от края на авуст миналата година.

Станчев се озова в "Автомагистрали" първо като шеф на отдела "Укрепване на свлачища" през юни 2021 г. - изненадващо, като се има предвид, че преди това е работил в предприятие с доста по-различен профил - "Летище София". Стана изпълнителен директор на пътната фирма по времето, когато начело на МРРБ бе Виолета Комитова, а сегашният министър Иван Шишков бе неин заместник. После Станчев бе освободен от редовния министър Гроздан Караджов, но след като Шишков пое ресора, го върна в ръководството на "Автомагистрали". 

Влизането на Крушкова в борда миналата година също бе коментирано като изненада, защото е с нулев опит в пътностроителната сфера. Работила е в две важни комисии - за защита на конкуренцията и за финансов надзор, както и в единствената държавна банка ББР. Била е и в управата на държавната компания "Индустриални зони". Кариерата й се развива при управлението на Бойко Борисов, но някои сочат и "президентска връзка". Николай Крушков, брат на съпруга й, оглавяваше кабинета на Пламен Узунов, когато Узунов през 2017 г. бе назначен за шеф на МВР в първия служебен кабинет на Румен Радев, припомня "Капитал". Узунов е сред най-доверените хора на Радев и понастоящем е секретар на президента.

Третият победител в директорския конкурс е Калин Янков - досегашен началник на отдел "Доставки" в "Автомагистрали". 

Местата си в съвета на директорите запазват Валентин Трифонов и Гено Георгиев. Те бяха назначени след конкурс още през 2021 г. и имат 5-годишни мениджърски договори до 2026 г.  

Валентин Трифонов, който е председател на борда, е юрист по образование. Работил е в Агенцията по вписванията и в Агенцията за електронно управление. 

Гено Георгиев, зам.председател на съвета на директорите, има най-дълъг стаж като полицай -  10 години в Дирекция „Национална Служба Полиция“ и в „Столична Дирекция на Вътрешните работи“.  Освен това е бил е юрист в "Евромаркет груп", работил е в дирекция "Проблемни активи" в ПИБ, а през 2017-2020 г. и в "Автомагистрали". 

Избрани са тримата представители на държавата в ръководството на "Автомагистрали" ЕАД, съобщиха от регионалното министерство. Людмила Василева, Димитър Пенев и Георги Попов са избраните представители на държавата в Съвета на директорите на "Автомагистрали" ЕАД.
Държавната фирма "Автомагистрали", която по времето на ГЕРБ бе част от схемата с авансите раздадени за незаконните строежи по „Хемус“, отново е с ново ръководство.

Особен случай

След последните промени от ръководството на "Автомагистрали" е отпаднал  Захари Христов, когото министър Шишков назначи там наскоро - през декември (впрочем кадровият ход на служебния министър предизвика недоумение, защото името на Христов бе замесено в корупционен скандал, а прокуратурата започна проверка, по която още не е произнесла). 

Христов има два пъти кратък стаж като зам.-министър на регионалното равитие - беше подгласник на Виолета Комитова, а после и на Шишков. И в двата случая се раздели с поста, без да стане ясно какви са причините. В медиите се появи сигнал, че Христов е предлагал помощ на строителна фирма да си получи парите срещу скромна "благодарност".  Журналистически разследвания разкриха, че случаят е бил обсъждан дори в президентството. За компромата няма нито потвърждение, нито опровержения - прокуратурата очевидно е заета с други казуси. 

Твърди се, че младият човек е в близки отношения с Николай Копринков, съветник на президента, около когото витаят съмнения, че активно кадрува. 

В началото на тази година министър Шишков обясни пред медиите, че Христов сам пожелал да напусне министерството, но заявил готовност да продължи да работи и затова бил назначен в "Автомагистрали". 

Възходът на Захари Христов в изпълнителната власт, и то точно в МРРБ, е загадка, тъй като не се знае да има друго образование освен българска филология. По някое време от министерството пуснаха справка за преминати от Христов 4 "следдипломни квалификации". Оказа се, че това са познатите еднодневни курсове към Института по публична администрация, през които държавните служители обичайно минават. 

 

Странни данни

Все още на сайта на държавното дружество не са отразени последните промени в съвета на директорите, които вече са вписани в Търговския регистър. 

Прави впечатление, че трима от досегашното ръководство са представени с доста подробни биографии, докато за изпълнителния директор Иван Станчев и вече бившия член на борда Захари Христов в графите "образование"  и "професионален опит" следва празно пространство. С  "визитките" може да се запознаете тук. 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата