Quantcast

Медия без
политическа реклама

Министър Караджов отстрани директорката на "Автомагистрали"

МРРБ ще обясни защо е уволнена Десислава Христова, след като промяната бъде вписана в Търговския регистър

Илияна Кирилова

Министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов е освободил Десислава Христова от съвета на директорите на "Автомагистрали". Държавното предприятие се тресе от скандали в последните три години, след като стана ясно, че е било използвано като диспечер на огромни бюджетни средства, които са били пренасочвани към частни фирми, включително и кухи дружества.  "Сега" разкри детайли от голямото претакане в серия публикации.  

Клошарят Красимир Митриков от монтанското село Златия е успял да изтегли над 18 милиона лева от парите за Лот 5 на АМ "Хемус", след което е починал от Covid. Това първо беше съобщено от разследващия сайт bird. bg, а днес вътрешният министър Бойко Рашков потвърди информацията.

Христова бе в борда на "Автомагистрали" по времето на кабинета "Борисов". В началото на 2020 г. тогавашният ресорен министър Петя Аврамова отстрани директорката, без да съобщи мотиви.  При първото служебно правителство новият министър Виолета Комитова върна Десислава Христова в ръководството и я направи изпълнителен директор.  Междувременно след силен обществен натиск  прокуратурата започна разследване за безобразията около магистрала "Хемус" и инхаус поръчките, възлагани на фирмата "Автомагистрали" без конкурси. МВР, ръководено от Бойко Рашков, започна паралелно работа и направи серия разкрития, вкл. и че десетки милиони, дадени за пътно строителство, са били изнасяни от банка с чували по времето на кабинета "Борисов" и са поели в неизвестни посоки.

В съобщението на МРРБ за освобождаването на  Десислава Христова от днес не са посочени мотиви. От министерството уточняват, че  първо ще изчакат промяната в борда да бъде вписана в Търговския регистър и тогава ще обяснят какви са причините.

В днешното си разследване "Сега" разказва за предисторията на инхаус процедурите, за които "Автомагистрали" получи на два пъти по 1.3 млрд лева от бюджетните излишъци за 2018 и 2019 г.

Държавното дружество „Автомагистрали“ е действало изпреварващо и с военна организация по набирането на частни партньори непосредствено преди отпускането на първия милиард за магистрала „Хемус“, показват нови документи, с които „Сега“ разполага.

През 2018 г. именно Десислава Христова като член на борда предлага дружеството да разгърне дейността си, като си намери частни партньори, става ясно от документи, с които "Сега" разполага. Малко по-късно държавното предприятие получава без конкурс задачата да довърши магистрала "Хемус", въпреки че няма капацитет за такова мащабно строителство, и сключва договори с "помощници", въпреки че  законът не позволява в инхаус поръчки да се включват подизпълнители. 

.„Аз не съм мозъкът на операцията. Ние трябваше да се развиваме, защото идеите бяха такива. Но по това време никой не беше и помислял за инхаус. Това, което ние предприехме, няма нищо общо с това, което се случи после“, коментира Десислава Христова пред "Свободна Европа", като посочва, че не знае какви са  мотивите за отстраняването й.

Нови скандални факти излизат около схемата със строителството на автомагистрала „Хемус“. Държавното дружество „Автомагистрали“ предвидливо си е подбрало външни фирми, на които да превъзлага дейности, непосредствено преди отпускането на 1,35 млрд. лв.

 

 

 

Още по темата