Медия без
политическа реклама

Изоставени тунели вещаят чистка и в държавната "Автомагистрали" ЕАД

Служебният министър ще поевтинява водата с фотофолтаици

19 Авг. 2022Обновена
Ремонтите на тунелите по "Хемус" от години затруднява трафика по недовършената автомагистрала.
Илияна Кирилова
Ремонтите на тунелите по "Хемус" от години затруднява трафика по недовършената автомагистрала.

Почти изоставените ремонти на тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“ на АМ „Хемус“ може да доведат до смяна на ръководството на държавната фирма „Автомагистрали“ ЕАД. Това стана ясно от пресконференция в строителното министерство, на която служебният министър арх. Иван Шишков представи приоритетите в работата на екипа му.

При последната си проверка на строежа на недовършената вече от почти половин век магистрала той е инспектирал и ремонтите на въпросните подземни съоръжение. С учудване е видял, че почти не се работи или пък нещата му се сторили като имитация на активност, заради неговото посещение на обекта. Представители на строителната фирма се оплакали, че от 7 месеца не им е плащано нищо за свършената работа. Днес тоя заяви, че тепърва ще иска справка от държавната фирма, която е възложител на ремонтите на тунелите да му представят отчет за степента им на завършеност. Проверени са ремонтите и на тунелите "Витиня" и "Ечемишка". "За големите инфраструктурни обекти мога да кажа, че сме намерили тъмнина в тунела", пошегува се Иван Шишков. Според него отговорни са и от ръководството на държавното дружество "Автомагистрали". Затова ще се иска коментар от тях. По договор тези съоръжения, трябваше да са готови през октомври тази година, но явно и този срок, както и предишните, ще бъде удължен.

След поемането на поста си служебният строителен министър се похвали, че подопечната му АПИ е пуснала обществена поръчка за зимното почистване на републиканските шосета за следващия сезон с къса процедура. Засега обаче те не са публикувани на сайта на Агенцията за обществените поръчки (АОП). От Браншова камара „Пътища“ обаче са на мнение, че подобен търг е може да се окаже незаконен. „Причината е, че вече има обявяване от АПИ на обществена поръчка със срок от 3 години за текуща поддръжка и ремонт на стойност 2,6 млрд. лв., която включва и зимното почистване“, каза за „Сега“ инж. Стефан Чайков, председател на организацията. Според него едва ли сериодзна пътна фирма ще се хване да подпише договор само за зимно почистване за 6 месеца, още повече, че има риск дали всичко ще бъде платено. Той обясни,че след публикуването на условията по въпросната „къса процедура“ браншовата камара ще излезе с позиция по въпроса.

Относно индексацията на договорите на строителите по проекти, финансирани с обществени средства, арх. Шишков поясни, че тепърва има да се уточняват още неща по методиката.

Строителният служебен министър засегна и въпроса за високите цени на водата и качеството на ВиК услугата. Иван Шишков лансира идеята водните дружества да получат финансова помощ от „ВиК холдинга, където има останали около 900 млн. лв. По думите му тези пари е най-добре са да бъдат използвани за изграждане на собствени мощности за зелена енергия, като например фотоволтаици. Идеята му е по този начин да се намали, доколкото е възможно, влиянието върху цената на водата на скъпия ток. Според него по този имало шанс ВиК услугата за битовите потребители да поевтинее.

 

ТОЛ ТАКСИТЕ ОСТАВАТ СЪЩИТЕ

Относно исканията на превозвачите за отстъпка от цената на толтаксите, служебният зам.-министър Захари Христов обясни, че те едва ли ще бъдат удовлетворени. По думите му време е тол системата да започне да генерира повече приходи. „В противен случай няма да има пари да строим и ремонтираме републиканската пътна мрежа“, категоричен бе той.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата