Медия без
политическа реклама

Сарафов: Може да има още обвинени за договори с “Автомагистрали“

Като Ришельо от тъмна стаичка пишат законопроекти за реформа на прокуратурата, заяви Борислав Сарафов

25 Яну. 2022
Борислав Сарафов
Илияна Кирилова
Борислав Сарафов

Зам.-главният прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов предрече, че ще има привлечени към наказателна отговорност по разследване, което касае ремонти на пътища. Обществените поръчки са били възлагани от държавното дружество "Автомагистрали", съобщи Сарафов пред bTV. Той обаче не даде повече подробности по делото.

Сарафов коментира още заявките на управляващото мнозинство за законодателни реформи в съдебната система. Според него въпросните реформи не бива да се свеждат до закриване на специализираните прокуратура и съд и до личността на Иван Гешев. Той изрази мнение, че наказателния процес у нас е твърде формализиран и сложен. "Наказателният кодекс е безвъзвратно остарял. Към момента не е уреден статутът на този тип престъпления в сферата на обществените поръчки", коментира Сарафов.

По негови думи, не бива закриването на спецсъда и прокуратура да става прибързано, защото има риск много от започналите дела там да бъдат загубени. Шефът на НСлС упрекна властта, че никой не е попитал магистратите какво мислят за подготвяните реформи. "Дискусия няма, изживява се като някой съвременен Ришельо, който се е скрил някъде, в някоя тъмна стаичка, и подготвя законопроекти, заяви Сарафов. Той защити и главния прокурор Иван Гешев, че "не е авторитарен тип ръководител". "Убеден съм, че прокурорите работят по вътрешно убеждение. Естествено, който не работи, той не допуска грешки. Но тези грешки се поправят от съда", добави Борислав Сарафов.

Зам. главният прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов разкритикува разследващите полицаи, които работят по разследването за източените милиони от строителството на АМ "Хемус".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата