Медия без
политическа реклама

Комитова показа нови безобразия в строежа на магистрала Хемус

Държавното "Автомагистрали" изсипало над 80 млн. лева за доставка на материали за отсечка, която ще се прави след години

24 Юни 2021Обновена
 По време на предишната инспекция на министър Комитова на строителната площадка бяха строени техника и работници  в показна масовка - явно за да демонстрират, че тук кипи усилен труд. Експерти от ДНСК пък откриха, че са вършени дейности без строителни разрешителни.
МРРБ
По време на предишната инспекция на министър Комитова на строителната площадка бяха строени техника и работници в показна масовка - явно за да демонстрират, че тук кипи усилен труд. Експерти от ДНСК пък откриха, че са вършени дейности без строителни разрешителни.

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова днес отново инспектира новострояща се отсечка от автомагистрала "Хемус". Този път мястото е участък 5 при бъдещия пътен възел с пътя Ловеч – Левски, уширението непосредствено до табелата на с. Александрово. Заедно с експерти от МРРБ арх. Комитова ще представи нагледно начина, по който са изразходвани плащания за магистралата, анонсираха от министерството. 

Вече на мястото на събитието служебният министър разкри пред журналисти поредно разхищаване на парите на данъкоплатците. Оказва се, че още преди година на частна фирма са били платени като аванс 84 млн. лева за доставка на материали, при положение че до строителството има много време - все още не са отчуждени терените, през които ще минава магистралното трасе. "За отсечката има изготвен подробен устройствен план и разширен идеен проект, но няма проведени отчуждителни процедури. До започване на строителството ще се стигне след 1, 2 или три години, след като бъдат извършени необходимите процедури. Държавното предприятие "Автомагистрали" е сключило договора за доставка на материали - на обща стойност 97,8 млн. лв., от които 84 млн. лв. вече са платени авансово на фирмата доставчик, а реално са изразходвани само около 1 млн. лева", обясни  регионалният министър. За такова "безлихвено кредитиране" обикновените фирми могат само да мечтаят.

Неотдавна служебният министър инспектира и друга отсечка от прословутата надбалканска магистрала. Довършването на "Хемус" бе поверено от правителството на Бойко Борисов на "Автомагистрали" директно, без търг или конкурс. Държавното предприятие получи милиарди, за да строи, но тъй като няма капацитет за подобни мащаби, си нае стотици "помощници". Министър Комитова разкри, че на подизпълнители са плащани огромни аванси, а работата по магистралата не е особено напреднала. Комитова установи също, че са правени насипи и други СМР, без наличието на строителни разрешителни, а на други места, че се градят мостове без одобрен технически проект.  Начинът, по който се харчат парите на данъкоплатците през "Автомагистрали", бе тема на Комисията по ревизията на предното управление, която не може да завърши работата си заради разпускането на 45-ия парламент.

Лъсна поредно пътностроително безобразие, показателно за порядките при предното управление. Агенция "Пътна инфраструктура", която е с ново ръководство, откри, че три моста на магистрала "Хемус" се строят, без за тях да има одобрени технически проекти.

Междувременно Сметната палата излезе с одитен доклад, който потвърждава порочните практики в магистралното усвояване на бюджетни средства в особено големи размери. 

В момента тече жестока юридическа битка за смяна на ръководството на "Автомагистрали". Комитова се опита да уволни сегашните директори начело с изпълнителния шеф Стоян Беличев, но те обжалваха в съда и засега остават на постовете си - вероятно до провеждането на конкурс за ново ръководство. Според  Закона за публичните предприятия мениджърите задължително се избират и назначават след състезание. 

Днес пред медиите министър Комитова каза, че се опитва възпитано да се раздели с Беличев, но то той отказва да напусне поста. Тя подчерта, че въпреки това ще работи със сегашното ръководство на дружеството - докато смяната не се реализира. Министърът подчерта, че това не пречи на изпълнението на проекта за изграждане на магистрала „Хемус“. Арх. Комитова бе категорична, че МРРБ няма да спира нито един строеж и тя, като човек от бранша, дори не би помислила за подобно решение.

Софийски градски съд е спрял вписването на новото ръководство на държавното дружество "Автомагистрали". Решението на съда е взето вчера в късния следобед.

ЗА МАГИСТРАЛАТА 

Инспектираният днес участък 5 на АМ  "Хемус" се намира при бъдещия пътен възел с пътя Ловеч – Левски. Дължината му е 23.2 км. Той е от края на пътен възел „Летница“ при пресичането с път III-301 до път III-303 Бутово - Павликени, включително и пътния възел (от км 166+144,09 до км 189+344).

Старите планове на предния кабинет предвиждаха техническото проектиране на участъци 4, 5 и 6 да бъде изпълнено през 2019 г. , а цялостното изграждане на „Хемус“ в участъка от Боаза до пресичането с път I-5 Русе - Велико Търново да приключи до 2023 г. 

В отговор на въпрос от медии дали ще бъде спазен вече обявеният срок на завършване на цялата магистрала „Хемус“ – 2024 г., Виолета Комитова каза, че иска строежът да се случи, защото той е на целия български народ. Спазването на срока е възможно при мобилизация на работата и на всички фирми, с които „Автомагистрали“ ЕАД е сключила договори и е платила към тях авансово милиони, поясни тя.

Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Апостол Минчев информира, че за участъци 4, 5 и 6 от магистралата има изготвени разширени идейни проекти, които са почти равносилни на технически проект. За следващите участъци – 7, 8 и 9, които са преди Търговище, в момента се извършва проектиране. Идейните проекти се очаква да бъдат приети около началото на следващата година.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата