Медия без
политическа реклама

Тръгва отново строителството на АМ "Хемус"

За продължаване на изграждането на магистралата са осигурени над 233,6 млн. лева

29 Март 2024
БНР

Шефът на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Ясен Йорданов подписа Акт 11 за установяване състоянието на строежа и продължаване на строителството на АМ "Хемус", строителството на която бе временно преустановено досега. През 2024 г. за продължаване изграждането на АМ "Хемус" от републиканския бюджет са осигурени над 233,6 млн. лева, съобщават от АПИ.

От участък 1, който е с дължина 15,26 км, и е от Боаза до пресичането с пътя Луковит – Угърчин, включително и п. в. "Дерманци", до момента са изпълнени 68% от предвидените строително-монтажни работи.

На участък 2 (19,2 км) - от края на п. в. "Дерманци" при пресичането с третокласния път Луковит – Угърчин до връзката с пътя Радювене – Катунец, включително п. в. "Каленик", са изпълнени над 23% от строителните работи.

На участък 3 (17,08 км) - от края на п. в. "Каленик" при пресичането с пътя Радювене – Катунец до връзката с път ІІ-35 Плевен – Ловеч, включително и п. в. "Плевен", са изпълнени 53% от строителните дейности.

Очаква се изграждането на първия участък да завърши до края на 2024 г., а трасето от Боаза до връзката с пътя Плевен - Ловеч, което е близо 52 км, да е готово до края на 2026 г.

Предвижда се строителството на следващите участъци - от пътя Плевен-Ловеч до пътя Русе - Велико Търново, да бъдат започнати от средата на 2024 и да бъдат завършени максимум за 3 години и половина. 

Още по темата