Медия без
политическа реклама

ПП обърна палачинката за магистрала „Хемус“ и инхаус договорите

Според регионалния министър Андрей Цеков са изтекли всякакви срокове за разтрогване на договорите

12 Юли 2023Обновена
Илияна Кирилова

Партия „Продължаваме промяната“ обърна на 180 градуса позицията си за порочно сключените инхаус договори за строителство на магистрала „Хемус“ и не само, че няма да ги разтрогва, но и ще ги индексира. Строителството на „Хемус“ ще бъде размразено, като това е основна част от предложената капиталова програма за ново строителство през 2023 г. Новата власт ще направи и друг обратен завой – ще прекрати мегапоръчките за пътно поддържане за 3,6 млрд. лв. и ще ги обяви наново, по писани от новия караул правила. 

Това е обявил пред парламентарната комисия по регионално развитие вчера регионалният министър Андрей Цеков. Цеков представи детайли около проектобюджета на МРРБ през 2023 г., който е значително намален спрямо варианта на служебния кабинет заради липса на готовност за изпълнение на толкова много проекти и напредване на годината. 

Новината за „правна амнистия“ на договорите за „Хемус“ дойде изненадващо на фона на яростната позиция на ПП срещу тези договори миналата година. Това бе и една от причините за разпадането на кабинета Петков, като от ПП обвиниха коалиционния си партньор „Има такъв народ“ в корупционни апетити за разплащане на старите договори. Месеци наред от ПП не взимаха ясно правно становище по темата, което не им попречи да предлагат неиздържани решения като това НС, а после и МС да одобрява всеки разход по старите договори на МРРБ. 

Не е ясно какво се е случило от идването на кабинета Денков, но МРРБ вече счита, че старите договори по инхаус процедурите са приключена тема. 
„По тези договори са минали всякакви преклузивни срокове за реализиране на всякакви правни съображения. Има сключени договори, те са санирани, независимо дали са имали пороци“, заяви пред комисия министър Андрей Цеков. Той не влезе в детайли да обясни на какви точно законови съображения стъпва твърдението му на фона на наличието на правни анализи в точно обратната посока. Според Цеков няма проблем да се вземе решение по този въпрос на ниво Министерски съвет до един месец, без да е необходимо извънредно законодателство и да се пристъпи към изпълнение на договорите. Те допълнително ще бъдат индексирани, въпреки че по думите на министъра по темата съществувало „раздвоение на правната мисъл“. „Съществува раздвоение в правната мисъл на ниво МС, МРРБ и АПИ доколко това са договори за обществени поръчки и доколко методиката за индексация може да се приложи към тях“, коментира министърът. Той обаче бе категоричен, че няма как да се изпълняват без индексация договори за строителство от 2019 г. Това е много странно на фона на предходни твърдения, че цените по договорите са раздувани. С остра реакция заради рязката промяна в позицията на ПП по темата излезе вчера и лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов, а днес декларация по темата изчете в НС и бившият регионален министър Гроздан Караджов. Караджов припомни, че авансите по строителство на "Хемус" са били преведени именно с цел гарантиране по-ниски цени на строителни материали, а сега цените се оказват ниски и трябва да се индексират. "Изфантазирахте си някакви пътни фирми, които били мои бебета,  но по мое време бебетата не получиха нито една стотинка. От вчера те се оказаха законни, оздравяли са. Очевидно има нов вятър и на бебетата не само че ще бъде плащано, а вие сте ги осиновили и бебетата ще взимат индексации на тези договори, допълнителни 30%", коментира от трибуната Караджов. 

Преобръщането на позицията на ПП даде повод на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да се самоизвади от скандала. "Вижте какво се случва с вашата дъвка от последните три години за инххаус процедурите. Спорът в зала е на ПП ли са фирмите, на ИТН ли. Ние не присъстваме.Честито на българския народ. Получава същите фирми, на двойно по-висока цена, с три години закъснение. Това, което направихме за тези три години, е глупост", каза Борисов. 

Не се разбра каква част от заложените средства за ново строителство – 1,12 млрд. лв., ще отидат за плащания по строежа на магистрала „Хемус“. 
Докато строежа на „Хемус“ ще продължи по стари договори, новите обществени поръчки за пътно поддържане за следващите 4 години се връщат на начална точка. В момента АПИ върна на повторно разглеждане на офертите 4 от 7 поръчки, но от думите на Цеков се разбра, че процедурите в крайна сметка ще бъдат прекратени. Вътрешният одит е изготвил становище след проверка на 4 от 7-те процедури, което показва пороци в методиката за оценяване. Допуснато е залагането на ограничителни условия, методиката е субективна и дава прекалено голяма тежест на техническата оферта – 40% от оценката, при положение, че технологията е ясна и има утвърден протокол за нея, обясни Цеков. Така поръчките ще бъдат обявени наново, по ускорена процедура. Не е ясно дали ще приключат навреме и дали няма да има отново проблеми със зимното поддържане. Както „Сега“ писа, по много от поръчките статуквото бе запазено и се стигна до скоростно отваряне и класиране на оферти буквално в последната минута.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Магистрала Хемус

Още по темата