Медия без
политическа реклама

Министър Шишков обясни как ще спасява любимата магистрала на Борисов

Дори най-напредналите лотове от АМ "Хемус" ще бъдат готови през 2024-2025 г.

МРРБ

Министърът на регионалното развитие Иван Шишков разясни пред депутатите плановете на служебния кабинет за довършване на зациклилата магистрала "Хемус". Работата по отсечките, които бившият премиер Бойко Борисов уж искаше много бързо да дострои и за целта отклони милиарди от бюджета, блокира заради опорочени процедури, въвличане на знайни и незнайни подизпълнители, надписване на сметки, сбъркани проекти и други проблеми.

Обвиняемите по делото за източените милиони от строителството на АМ "Хемус" вече са станали 9, съобщиха БНР и bTV, които се позовават на свои източници. До момента нито от прокуратурата, нито от МВР потвърждават информацията.

Арх. Шишков съобщи, че в петък в Народното събрание е внесен проект за промени в Закона да устройство на територията, в който се предлага решение на тежките юридическите казуси с АМ "Хемус". Идеята е незаконното строителство - най-вече по лотове 4 и 5, но не само там, да бъде обявено за "търпимо", обясни служебният министър, така че отсечките да могат да бъдат завършени.

Конституционният съд отмени решение на парламента от април т. г. свързано с плащането за пътни ремонти от Агенция "Пътна инфраструктура".

"Предложили сме и възможност за гаранции за това строителство, което ще бъде обследвано, за да е сигурно, че отговаря на нормите и може да бъде обявено за търпимо", подчерта Шишков.

Той представи данни, подготвени от пътната агенция, за напредъка по участъци 1, 2 и 3 на "Хемус". Работите по първия участък -  от пътен възел "Боаза" до пътен възел "Дерманци", са изпълнени на 60%. По следващия лот са извършени 20% от предвидените дейности, а в участък три от пътен възел "Каленик" до връзката с път II-35, включително пътен възел "Плевен" са реализирани 46% от заложените работи, отчете министърът.

Той прогнозира, че тези три участъка с обща дължина към 52 км, които трябва да свържат Плевен и Ловеч, ще бъдат завършени през 2024 - 2025 г.  Това закъснение е заради финансовите неясноти за заплащането на строително-монтажните работи от началото на тази година, обясни арх. Шишков. 

За лотове 7 и 8 министърът обясни, че има проблеми с трасето: "Работи се по промяна, защото по проект част от трасето преминава през територия на ловно стопанство, в другата част преминава покрай складове, което е нормативно недопустимо". 

За лот 9 се налагало разделянето на имот, за да се прокара магистралата. Общинският съвет на Търговище вече е одобрил разделянето, съобщи арх. Шишков.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата