Медия без
политическа реклама

Хаосът по летищата в Европа засегна и България

Стачки и липса на персонал отменят десетки полети

25 Юни 2022Обновена
EPA/БГНЕС архив
Летище Варна

Хаосът по летищата в Европа вече се отразява и на българските аерогари. Справка на "Сега" в полетната информация на летище София показва, че редица полети идват с час-два закъснение, има и анулирани, а полет на "Райънеър" от Бирмингам пристига с близо 5 часа закъснение - вместо да кацне 13,45 часа в София, той се очаква в 18,23 часа.

Снощи (петък, 24.06) бъркотия настъпи и на Летище Варна заради закъсняващ полет на Wizz Air, съобщи TravelNews. Самолет на авиокомпанията за Лутън в 19.30 ч. не е излетял, тъй като все още не е пристигнал от Великобритания. Хората получават съобщения на телефоните за закъсняващия полет чак в 19.20 ч., който е отменен за 22 часа. Други полети също закъснявали. Летище Варна и заведенията в него са препълнени. Пътниците са изнервени от дългото изчакване.

Хаос по летищата може да провали почивката на стотици туристи това лято в Европа. Причината са закъснения и отменени полети заради липса на служители. Това се усеща вече във Великобритания, Германия, Нидерландия и др. Отделно започнаха стачки на служителите в авиокомпаниите. Синдикатите на заетите в авиацията в Португалия и Испания обявиха готовност за протест. Те настояват за по-добро заплащане и условия на труд. Протест обявиха и от Скандинавските авиолинии. Към тях се включиха пилоти от Дания, Швеция и Норвегия. Продължава недоволството на наземния и кабинния персонал на летището в Брюксел. Отменени са над 300 полета.

Пътуването със самолет в Европа това лято ще е кошмар и заради липсата на персонал. Много авиокомпании освободиха хора, когато нямаше полети заради пандемията, и сега не успяват да наваксат, а пътуванията се връщат към пиковите нива отпреди пандемията.

 

СТАЧКАТА НА "РАЙЪНЕЪР"

В комюнике, разпространено от "Райънеър" вчера, се предвиждаше, че 98 процента от нейните 3000 полета на ден ще бъдат анулирани този уикенд. Компанията казваше още, че очаква и нарушения в трафика във Франция, Италия и Испания заради стачка в център за въздушен контрол в Марсилия, съобщи БТА.

Синдикатите на стюардесите и стюардите в авиопревозвача бяха призовали за преустановяване на работата още от вчера и то за няколко дни в Испания, Португалия и Белия. А в Италия и Франция се предвиждаше стачката да започне днес. Очаква се нещата да се влошат до края на днешния ден и утре.

Към момента има закъснения на 15 полета в Испания, два полета по линията Лисабон-Брюксел и 32 полета във Франция - 20 от тях в Марсилия и 12 в Бордо.

 

СВЕТЛО БЪДЕЩЕ

Бъдещият Терминал 3 на Летище София ще е без ръкави за извеждане на пътниците към самолетите. Това обяви  изпълнителният директор на „СОФ Кънект“ Хесус Кабайеро, която компания е концесионер на аеропорта, съобщи Travelnews. Пътниците ще излизат пеш директно до самолетите от Терминал 3. Ръкави не са необходими, защото ще бъде ползван основно от нискотарифните авиокомпании, обясни Кабайеро. Според него те съответно търсят по-ниски цени, а и са основният пазар на летището.

Терминал 3 ще бъде пряко свързан със сегашния Терминал 2, на който ще бъдат увеличени ръкавите с три, като ще могат да посрещат и най-големите самолети от типа А380 и Боинг 747. Изграждането на новия Терминал 3 ще започне през 2024 г. и трябва да влезе в експлоатация през 2030 г., както е записано в концесионния договор.

На Терминал 2 ще бъде внедрена нова система за управление на багажа, която ще доведе до самостоятелното му поставяне на лентите при онлайн чекиране. Гишетата ще бъдат променени и увеличени. Зоната за вътрешни полети ще бъде преместена, за да имат пътниците достъп до търговската зона и заведенията. Линиите за проверка на личния багаж ще бъдат увеличени от 6 на 11 пункта. Предвижда се удвояване на багажните ленти в зоната за пристигане, подчерта Хесус Кабайеро. Търговската част ще бъде увеличена на 2000 кв. м с нови магазини, ресторанти, кафенета. От 1 юли 2022 г. швейцарската компания Dufry ще поеме безмитната търговия на летището. Новите Duty free магазини трябва да заработят до края на тази година или началото на 2023 г.

За ресторантската част и заведенията ще бъдат обявени търгове, като засега са проявили интерес 7 компании, от които 3 международни и 4 местни. Новите обекти ще заработят от догодина. Бизнес салоните ще бъдат преместени на ниво 2 над информация, като ще имат гледки към Витоша и към самолетите. За чистотата на летището вече се грижи външна фирма – германската Sasse Group, която обслужва 12 летища в Европа.

Докато тече ремонтът на Терминал 2, ще продължава да работи и Терминал 1. След завършването на реконструкцията, първият и най-стар терминал ще бъде затворен за пътници. Самолетите ще бъдат пренасочени към Терминал 2, който ще може да обслужва до 15 млн. пътници на година. Терминал 1 ще бъде обновен и ще обслужва малки частни самолети и ВИП гости. Сегашната ВИП зона ще бъде също ремонтирана.

 

Ключови думи:

летище, хаос, Варна

Още по темата